Muistilista sisäisten koulutusvideoiden tekemiseen

 

Videot ovat viestinnän nykypäivää: niitä kulutetaan jo nyt enemmän kuin perinteistä televisiota. Videot ovat tulleet myös yritysviestintään. Eikä ihme: videot ovat tehokas tapa välittää myös yrityksen tärkeää viestiä, ne säästävät resursseja ja monipuolistavat viestintää. Aito, läsnä oleva mutta kuitenkin valmisteltu tiivis videoviesti yrityksen erityisestä onnistumisesta, yrityksen johdon tuomana, välittyy henkilökunnalle paremmin kuin sähköpostin kertoma. Tämä on luonnollista, sillä ilmeet, eleet kertovat jopa enemmän kuin sanat, jolloin videoviestistä voi todella tehdä vaikuttavamman. Videolla on myös mahdollista tuoda esiin asioita, joita on hankala esittää tekstinä.

Videoidut, sisäiset koulutusvideot ovat tulleet sisäiseen viestintään niin perehdytyksen tueksi kuin osaamisen ylläpitoon. Koulutusvideoiden etuna voidaan erityisesti nähdä videoiden saatavuus ajasta ja paikasta riippumatta, ja niiden toistettavuus. Henkilökohtaisesti arvostan sisäisissä koulutusvideoissa asiantuntijuuden välittymistä, ja sitä kuinka me todella voimme oppia toisiltamme.

Tässä kirjoituksessa keskitytään sisäisiin koulutusvideoihin, joissa kuvaaja ja kouluttaja ovat kaksi eri henkilöä. Ohjetta voi kuitenkin hyvin soveltaa myös koulutusvideoihin, joita kukin työntekijä tekee itse videonsa, ilman kuvaajaa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan koulutusvideoiden käyttöönotto yrityksen sisäisessä viestinnässä edellyttää vain kuvaavan ja tallentavan laitteen ja videoalustan, jolta videot voi jakaa. Laaditaan ohjeistus, jonka avulla kukin voi julkaista videokanavassa videon. Itse lisään tähän resurssiksi vielä muutaman innokkaan videolähettilään, jotka ottavat käytännön videointityöstä koppia, sillä ihan itsekseen videot eivät 1) taltioidu ja editoidu, 2) päädy alustalle katsottavaksi ja 3) toisaalta, videot tarvitsevat myös sisäistä markkinointia. Lisäksi 4) joidenkin on myös syytä pysyä videointitekniikan kehityksen kyydissä, ja huolehtia videoalustan asioista. Erityisesti kun videoita alkaa kertyä, on hyvä olla myös suunnitelma videoiden käytännön hallinnasta ja oikeuksista.

Oli koulutusvideon toteutus kumpi tahansa, on katsoja pidettävä keskiössä ja muistaa hyvän videon periaatteet: sopivan mittainen, hyvin toteutettu, selkeä ja merkityksellinen. Avaan näitä tarkemmin ohjeessa.

Suunnittelukahvi

 

Sisäisten koulutusvideoiden tuottaminen on tavattoman mielenkiintoista ja haastavaa!

Olen keväästä asti ollut mukana työpaikkani koulutustiimissä, joka vastaa koulutusten organisoinnista ja käytännön järjestelyistä. Tähän kuuluu myös koulutusten videointi, editointi ja videoiden julkaiseminen videokanavassa.

Käytännön videoinnin ja editointityön myötä olen alkanut kiinnostua videokuvasta tarinankertojana ja sen monipuolisista mahdollisuuksista vahvana henkilöstön osaamisen kehittäjänä. Teknisten taitojen lisääntyessä uskon luovuuden pääsevän kukkaan.

Alan miettiä, voisiko videoilla luoda uudenlaista yhteisöllisyyttä työpaikalla?

Profile picture for user MarjaanaK
Projekti
MarjaanaK KIRJOITTI:
Hyvä (mahdollinen) lukija, editoin tätä tekstiä vielä tänään. Huomaan ettei julkaisu mennyt ihan taiteen ja sääntöjen mukaan. Kiitos!
Lähetetty Su, 12/17/2017 - 12:53
ArjaK KIRJOITTI:
Hei Marjaana. Tämä oli kiinnostava aihe, koska itsekin juuri aloin tehdä työssäni videoita. Ohjeet olivat hyvät ja mielenkiintoiset. Itse blogin tekstin rakenteesta: kannattaisi käyttää ihan selkeitä ja lyhyitä "kuka teki mitä" -lauseita. Passiivilauseet ja turhat yhdyssanat tekevät tekstistä hankalaa lukea ja kapulakielistä. Muutaman kirjoitusvirheen bongasin ja kuvakin olisi kiva. Tämän lauseen jättäisin kokonaan pois tai "suomentaisin" yksinkertaisemmaksi: "Yritysten sisäisessä viestinnässä on huomioitava median kulutuksen muuttuminen ja videon kasvava rooli arjen kommunikaatiossa", esimerkiksi muotoon: koska videot ovat niin suosittuja, kannattaa niitä käyttää myös yrityksen sisäisessä viestinnässä, tms.
Lähetetty Ma, 12/18/2017 - 19:22
MarjaanaK KIRJOITTI:
Kiitos Arja. Otin huomioon kommenttisi.
Lähetetty Ti, 12/26/2017 - 13:10