Lorem ipsumista vaikuttavaan sisältöön

kirjoituskone

Graafisen suunnittelijan työn etenemisen mahdollistaa usein niin sanottu Lorem ipsum. Kun muuta tekstiä ei ole tarjolla, suunnittelija sijoittaa tekstien paikalle latinankielisen "lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisci elit…" -lurituksen.

Kokemukseni on, että teksti on usein verkkosivujen suunnittelun ja toteutuksen sivussakärsijä. Kuinka monta kertaa viestintäpalaverissa on sanottu lause: "Tähän tulee sitten jotain tekstiä, katsotaan se myöhemmin."

Jotain joku jossain

Jotain tekstiä tosiaan tarvitaan. Seuraavaksi mietitään kuka sen tekee. "Se arkistointiosaston Sannahan on aika hyvä kirjoittamaan, ja osastojen vastaavat voivat värkätä oman osuutensa kuntoon." Tai sitten siirretään vanhat tekstit uuteen kotisivupohjaan, sillä eihän niissä mitään isoja virheitä ole, eivätkä asiat ole mihinkään muuttuneet kuudessa vuodessa.

Viestintä on mennyt jatkuvasti visuaalisempaan suuntaan. Kuva ja video jylläävät, mutta eivät ne silti jyrää tekstiä. Mietitäänpä verkkosivua ilman tekstejä – kuvat eivät kerro enemmän kuin tuhannet sanat, paitsi ehkä valokuvaajan portfoliossa. Verkkosivujen tekstien pitää toimia yhteydessään ja edustaa tyyliltään julkaisijaa. Niiden pitää antaa tarvittava informaatio ja luotava toiminnasta oikeanlainen kuva.

Tekstin pitää myös ohjata sivujen käyttäjää ja olla loogisia. Verkossa teksti voi olla pitkääkin – sivuston rakenne ratkaisee tekstin tekniset ominaisuudet – mutta sen silmäiltävyyteen ja luettavuuteen kannattaa aina panostaa: käyttää väliotsikoita, kappalevälejä, tekstin lihavointia, luetteloita jne.

Tyylilläkin on väliä

Pitäisikö Sanna siis briiffata tekstintekoon vai ei? Aikamoinen sekametelisoppa tulee siitäkin, että eri osastojen vastaavat kirjoittavat omat tekstinsä. Tekstin kun tulisi olla verkkosivun kaikissa osissa samantasoista ja -tyylistä. Suosittelisin, että verkkosivujen tekstien kirjoittamisessa käytettäisiin ulkopuolista apua, jos yrityksestä ei löydy tekstiammattilaista. Vähintäänkin tekstien editointiin kannattaa palkata viestinnän osaaja.

Ja viimeiseksi pakollinen kielioppinillitys, olkaa hyvä! Kirjoitusvirheet tai kielioppivirheet vievät mielestäni miltä tahansa toiminnalta uskottavuuden. "Sydämmellisesti palveleva terveys klinikka" ei ole se paikka, johon haluan mennä hoidettavaksi. Moni muu on samaa mieltä, ja huono teksti voi karkottaa potentiaalisen asiakkaan kilpailijan kauniisti soljuvan, kiinnostavan ja oikein kirjoitetun tekstin pariin.

(Kuva ©JenniM)

Kotimaisten kielten keskuksella eli Kotuksella on kätevä ja luotettava sivusto, josta voi tarkistaa kielioppisääntöjä ja suosituksia. 

 

 

Profile picture for user JenniM
Projekti

Kotisivut kuosiin ja blogi tulille

Suunnittelen kehittämishankkeenani yritykselleni kotisivut. Tutustun erilaisiin ratkaisuihin, vaihtoehtoina itse tekeminen Wordpressillä tai ammattilaisten palkkaaminen (tarvitaan graafinen suunnittelija ja koodaaja, tuotan tekstit itse). Pohdin blogiini mahdollisimman napakan näkökulman.

Tavoitteet ovat:

  • Yrityksen tunnettuuden lisääminen
  • Asiantuntijamaineen lisääminen verkossa
  • Kasvun mahdollistaminen
  • Kotipesä blogilleni
Milla K KIRJOITTI:
Heippa Jenni!
Kirjoitit todella tärkeästä aiheesta. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin putteellinen (tai puuttuva), sisällöltään heikko ja kirjoitusvirheitä vilisevä teksti. Kuvat ovat tärkeitä, mutta mielestäni niiden tarkoituksena on vain tukea hyvää tekstiä ja tehdä sivusto houkuttelevammaksi. Kirjoitusvirheet ovat minulle kauhistus. En voi ymmärtää miten heikkotasoista tekstiä päästetään läpi julkiseen levitykseen saakka. Pahinta ovat virheet, jotka vaikuttavat tekstin tulkintaan ja saattavat aiheuttaa väärinymmärrystä.

Kuten kirjoitit, yrityksen kohdalla eri kirjoittajien tekstit edustavat yhtä yritystä ja siksi niiden on oltava synkassa. Persoonien näkyminen tekstien läpi on taas sitten eri asia. Harmillista, että tekstisisältö jää välillä sivuseikaksi kaiken muun jyrätessä edelle. Toisaalta, laadukas teksti erottuu muista ja toimii siten myös kilpailuvalttina!

Tsemppiä projektisi kanssa:)

Terkuin
Milla
Lähetetty Ma, 11/20/2017 - 22:45