Täältä tullaan, senkin some!

puhelin, ipad, palikat

Tunnustettava se on. Olen todellinen kovan luokan some-noviisi. Tykkääminen, jakaminen, kommentointi tai postailu eivät kuulu arkirutiineihini. Sanottavaa kuitenkin olisi. Päätin tarttua some-härkää sarvista ja tutustua sen luonteenlaatuun. Tervetuloa mukaan!

“Tyvestä puuhun noustaan” eli jostain on aina aloitettava

Puhelimestani paljastui kaksi sosiaalisen median sovellusta: Facebook ja LinkedIn. Aktiivisuuteni loisti poissaolollaan. Profiilikuvani oli vuodelta 2009. Facebookissa minulla oli kavereita, joihin en muista ikinä tutustuneeni. En ollut koskaan julkaissut LinkedInissa mitään, enkä tiennyt minkälaiset yksityisyysasetukset Facebook-profiilillani oli. Pala palalta päivitin profiileitani ja tutustuin kumpaankin kanavaan. Hain inspiraatiota some-aktiivisten ystävieni sivuilta, googlettamalla ja esittämällä hölmöjä kysymyksiä.

“Oppia ikä kaikki” eli mitä opinkaan

Facebook tarjoaa huikean mahdollisuuden pysyä kartalla niin kavereiden kuvioista kuin polttavista puheenaiheista. Yksityisyysasetukset pitävät sisällään valtavasti vaihtoehtoja, niihin on syytä tutustua huolella. Kenelle kaikille haluat näyttää puhelinnumerosi? Jokaisella julkaisulla voi olla kauaskantoiset vaikutukset, joten harkitse tarkkaan mitä jaat ja kirjoitat. Itse päätin, etten halua julkaista valokuvia lapsestani yhdessäkään sosiaalisen median kanavassa.

LinkedIn vaikuttaa vetovoimaisemmalta kuin loppuun asti hiottu perinteinen CV. Kanava tarjoaa mahdollisuuden oman ammattitaidon markkinointiin, eikä tässä mielestäni kannata arkailla. Vahvuudet on tuotava rohkeasti esille, vaatimattomuus ei tänne kuulu. Kävin päivittämässä osaamisalueeni ja lisäämässä maininnan nykyisestä opinnoistani. Lisäksi opin, että LinkedInissa voi vinkata rekrytoijille, mikäli uudet työkuviot kiinnostavat.

someland

“Paljon mahtuu puheita maailmaan, tekoja sopii aina odottaa”

..ja siksi rohkenin ottaa askeleen lähemmäksi aktiivisempaa some-minää! Haastoin itseni käyttämään sekä Facebookia että LinkedInia minulle uudella tavalla siirtymällä seuraajasta osallistujaksi.

Näitä aion kokeilla:

Facebookissa: Jaan Facebookissa itseäni kiinnostavan artikkelin, jonka yhteydessä tuon esille omia artikkeliin liittyviä mielipiteitäni. Lisäksi haastan kavereitani käymään aiheesta kanssani keskustelua.

LinkedInissa: Käydä kommentoimassa toisen käyttäjän julkaisua.

Matkani somessa on vasta aluillaan mutta jo nyt huomaan pohtivani tulevaa some-näkyvyyttäni ja sen seurauksia. Minkälaisen kuvan haluan itsestäni antaa? Vaikuttaako some-aktiivisuuteni tai sen puute tulevaisuuden työnhakuun? Näistä aiheista kuulisin mielelläni kokeneemman some-väen kommentteja ja ajatuksia!

Profile picture for user Milla K
Meri S KIRJOITTI:
Kiitos pirteästä kirjoituksestasi! En itsekään ole some-aktiivi, mutta seuraan kyllä Facebookia ja Instagramia silloin kun ei ole mitään muuta tekemistä. On totta, että pysyn paremmin kartalla kavereideni kuulumisista näiden kanavien kautta. Hyvä, että olet tehnyt itsellesi selväksi, mitä kuvia somessa julkaiset ja mitä et.

LinkedIn onkin sitten oma juttunsa ja myös itselläni sen ylläpito on jäänyt vähemmälle, koska työnhaku tai työpaikan vaihto eivät ole olleet juuri nyt ajankohtaisia. En siis osaa vastata tuohon, vaikuttaako some-aktiivisuus tai sen puute työnhaussa.
Lähetetty Ma, 11/20/2017 - 12:49