KAIKKI FUTAA? Juniorijoukkueen viestintää kehittämässä

Yksinkertainen on kaunista. Myös harrastustoiminnan viestinnästä vastaavien tulisi muistaa tämä klassinen viisaus: nykypäivän tietotulvasta vain osa menee kohderyhmänsä tietoisuuteen. Tätä seikkaa yritän pitää ohjenuoranani myös juniorijalkapalloilussa, koska omaan toimenkuvaani joukkueenjohtajana kuuluu joukkueen sisäinen ja ulkoinen viestintä.

Teen opinnäytetyönäni tutkimusta jalkapalloseuran (PPJ) verkkoviestinnän kehittämisestä. Siihen liittyen tein kesällä kyselytutkimuksen, joka lähetettiin kaikille seuran jäsenille. Kysely oli seuran historian ensimmäinen ja sen tuloksia pitäisikin nyt sitten jalkauttaa, kuten muodikas sanonta kuuluu. Kyselyn tulosten perusteella useimmat joukkueet ovat onnistuneet hyvin viestinnässään ja jäsenet olivat yllättävänkin tyytyväisiä, mutta myös hyviä kehittämisehdotuksia annettiin. 

Monet ehdotukset liittyivät viestinnän tarkempaan kohdistamiseen ja selkiyttämiseen. Joukkueen verkkoviestintään toivottiin sisällöksi eniten kuvia ja otteluraportteja, joista varsinkin jälkimmäinen on oman kokemukseni mukaan monelle joukkueelle lähinnä ajallinen haaste. Eli heitetäänkö tuokin haaste (meille) aktiivisille vanhemmille ja miten vastuu jaettaisiin?
 

Oma joukkue, paras joukkue

Yritysviestinnän kurssilla käytännön projektina päivitän oman joukkueeni nettisivut, sekä pohdin miten joukkueen viestintää ylipäätään saataisiin selkeämmäksi sekä houkuttelevammaksi. Toisaalta tehtävä on helppo, koska joukkue on pieni ja vastuuhenkilöitä vähän (eli saan yksin päättää lähes kaikesta viestintään liittyvästä). Toisaalta nettisivujen päivittäminen uhkaa usein minulta unohtua, joten sen vuoksi sivujen on oltava helposti päivitettävät ja suhteellisen yksinkertaiset. Projektini edistymistä voi seurata käytännön tasolla täältä http://www.ppj.fi/2005ruoholahti/index.php?k=21463
 

Viestinnän kanavajako,  mahdollisuus vai uhka?

Tässäkin blogiympäristössä paljon pohdittu viestinnän monikanavaisuus vaikuttaa myös harrastustoiminnassa: viestintäkanavista suosituin on sähköinen kalenteri- ja viestityspalvelu Nimenhuuto.com sähköpostin rinnalla, ja lisäksi monella joukkueella on oma Facebook-sivu päivitettävänään nettisivun lisäksi. Se, mitä kanavaa viestitykseen milloinkin käytetään, riippuu paljon asiasta ja sen kiireellisyydestä, mutta esimerkiksi peleistä ja turnauksista pitäisi ehtiä tiedottamaan etu- ja mielellään myös jälkikäteen kaikissa kanavissa.

Olisiko apua jonkinnäköisestä viestinnän rutiinista, esim. sähköpostitiedote tasaisesti kahden viikon välein? Ajatuksia ja kokemuksia lasten tai omasta harrastusmaailmasta viestintään liittyen olisi mukavaa ja hyödyllistä kuulla, eli kommentteja kaivataan :)

Kaikki futaa?

 

Profile picture for user Anna Santalahti
Projekti

Kaikki futaa?

Projektissa kehitetään juniorijalkapallojoukkueen viestintää ja keskitytään nettisivujen päivittämiseen.

 
Tavoitteina ovat:

  • selkiyttää eri viestintäkanavien tehtävänjakoa joukkueen viestinnässä
  • lisätä mielenkiintoa joukkueen viestintää kohtaan
  • päivittää joukkueen nettisivut esimerkilliselle tasolle
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Pohdin asiaa jakamalla aiheen kahteen osaan eli käytännön asioihin liittyvien viestintärutiinien luomiseen sekä "fiilistelyviestintään". Fiilistelyviestintään esim. Facebook on varmaan kätevä, eli siellä on helppo jakaa kuvia ja tunnelmia esim. peleistä.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:28
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Sinulla on mielenkiintoinen projekti! Seuratoiminnassa on aina haastavaa toimia vähäisin resurssein ja vähäisin vastuutoiminnasta kiinnostunein ihmisin, joten kaikkea ei voi yksin ehtiä ja pystyä tekemään, kokemusta on :)...Monikanavaisuus tuo tähän vielä lisähaastetta.

Säännöllinen viestintä lapsen harrastuksesta on näin vanhemman näkökulmasta tärkeää. Olisi mukava tietää esimerkiksi, että mitä juuri nyt erityisesti harjoitellaan tai onko jokin teema harrastuksessa. Kuvat ovat ihan varmasti vanhempia kiinnostavia, mutta aina voi olla vanhempia, jotka eivät halua kuvia omasta lapsestaan nettiin, joten tämäkin tulisi pystyä huomioimaan.

En tiedä onko minulla muita vinkkejä kuin, että yrittäisin saada muitakin vastuullisia vanhempia mukaan juuri tuon monikanavaisuuden vuoksi, sillä yksin ei voi ehtiä. Tsemppiä!
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:28
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kiinnostava aihe, joka on myös itselleni ajankohtainen harrastusviestinnän vastaanottajana. Minulle jäi ehkä hieman epäselväksi, puhutaanko tässä nyt pelkästään sisäisestä (vanhemmat ja pelaajat) viestinnästä?

Itse ainakin koen melko hankalaksi viestinnän pelkästään esim. joukkueen verkkosivuilla sillä silloin siellä pitäisi säännöllisesti muistaa käydä, mahdotonta varsinkin jos harrastavia lapsia on useampia. Ja työn puolesta tiedän, miten tuskallista nettisivujen päivittäminen on.

Myös sähköposti on haasteellinen, sitä tulee eri suunnista aivan liikaa ja vanhoihin viesteihin on vaikea palata.

Oletteko tutkineet ovatko kaikki joukkueen vanhemmat Facebookissa? Minulle itselleni Facebookin ryhmä olisi helpoin kanava vastaanottaa viestejä ja sekä palata niihin tarvittaessa myöhemmin; lisäksi viestien, jotka eivät koske itseäni, sivuttaminen olisi helppoa.

Vastuun jakaminen vanhempien kesken olisi tietysti mahtava juttu, mutta valitettavasti osaa vanhemmista ei vaan kiinnosta osallistua muuhun kuin ehkä juuri ja juuri lapsen kuljettamiseen, jos edes siihenkään. Todella tylsää, mutta siksi en tiedä miten vastuunjako vanhempien kanssa saataisiin onnistumaan? Niin että mukana olisivat vain ne jotka haluaisivat ja heidän kesken jaettaisiin esim. otteluraportointivastuut? Lapseni luokan leipomisvuoroissa ainakin kyseinen todettiin toimivammaksi.

Tsemppiä projektiin joka tapauksessa, työmäärästä huolimatta uskon että oman lapsen harrastustoimissa mukana oleminen on palkitsevaa :)
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:29
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kiitos paljon kommentoinneista!

-Janette: hyvä pointti ja perusjako, tähän yritetään pyrkiä :)
-Tiina K: hyviä vinkkejä käytännön toimintaan, kiitos osallistumisesta pohdintaan!
-Tiina S: Pohdinnan aiheena on tässä sekä sisäinen että ulkoinen viestintä, hyvä että kysyit tarkennusta. Ja hyödyllisiä ajatuksia annoit muutenkin; joukkueemme pelaajien vanhemmat ovat hyvin erilaisia aktiivisuustasoltaan niin joukkueen toiminnassa kuin netin/Facebookin käytössäkin, joten varmaan mainitsemasi aktiivien vastuunjakoprosessi tulee meillekin eteen jossain vaiheessa.
Ja kiitos tsemppauksesta, kyllä se oman ja muiden lasten harrastustoiminnan pyörittäminen tosiaan on myös palkitsevaa, vaikka tässä vähän naristaankin ;)
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:29