Uusi työpaikka – mutta miten?

Työnhaku

”Hei! Olen 33-vuotias rahoitusalalla työskentelevä tradenomi, ja todella kiinnostunut rahoitusasiantuntijan työpaikasta yrityksessänne.”  Äh, kuulostaapa tylsältä. Ei noin. Jos haluan löytää uuden kiinnostavan työpaikan, nyt olisi oikea hetki tehdä muutoksia. Täytyy erottautua muista työnhakijoista.

Kokemukseni työnhausta on melko vähäinen. Olen ajautunut töihin tuttujen kautta tai saanut työn parin työhaastattelun jälkeen. Haastatteluissa käyminen ei ole järin tuttua, ja olen oikeastaan vieraantunut koko työnhakuprosessista. Haluan oppia, mitä työnhaun kulttuuriin kuuluu. Mitä minun tulee tietää ja osata, jotta uusi työpaikka löytyisi pian?

Sosiaalinen media käyttöön

Työnhaun ensimmäinen askel ennen varsinaisen työhakemuksen kirjoittamista on työnhakusuunnitelman tekeminen. Koska työnhaku on muuttanut muotoaan rajusti viimeisten vuosien aikana, olisi älytöntä olla käyttämättä sosiaalista mediaa työnhaun tukena.

Koska olen viimeksi hakenut uutta työtä lähes neljä vuotta sitten, minun pitää ottaa uusista työnhaun kanavista selvää. Internet on täynnä erilaisia työnhakusivustoja, joista saa erinomaisia ohjeita uuden työpaikan etsimiseen.

Erottautuminen on tärkeää

Sosiaalisessa mediassa tärkeintä on pitää kaikki profiilit asiallisina ja ajan tasalla ja muistaa, että profiilit eivät saa olla ristiriidassa muiden asiakirjojen kuten CV:n kanssa. Töitä voi hakea esimerkiksi tekemällä oman LinkedIn-profiilin, perustaa omat nettisivut omalla CV:llä ja kokemuksella ja brändätä itsensä.

Pitää osata tuoda esiin itsestä ne puolet, joita työnantaja arvostaa ja osata myydä itsensä. Nykypäivänä taidokkaasti tehdyt profiilit nousevat esille ja usein ne ovat juuri sellaisia, joissa oma osaaminen ja asiantuntijuus on osattu kiteyttää erinomaisesti.

Tuumasta toimeen

Luin läpi muutamia artikkeleita työnhausta Monsterin, Duunitorin ja Uranuksen sivuilta. Tutustuin työnhaun näkökulmasta syvällisemmin LinkedIniin, Facebookiin, Instagramiin, Twitteriin ja muutamaan työnhakijablogiin (yksi loistava esimerkki on Satu Olkinuoran työnhakublogi).

Koska en ajanpuutteen vuoksi kykene panostamaan jokaiseen kanavaan, päätin valita LinkedInin ja Facebookin itselleni väyliksi etsiä töitä. Muutaman vuoden vanhan LinkedIn-profiilin uusin täysin kuvaa myöden ja sain mielestäni profiilin raikkaaksi ja visuaalisesti kiinnostavaksi. Vaikka lisäsin profiiliin paljon uutta, sain sitä myös hyvin tiivistetyksi niin, ettei se näytä enää sekavalta. Facebookissa liityin pariin ryhmään verkostoitumismielessä sekä työnhaku-ryhmään. I

Instagram-tili löytyy, mutta käytän sitä pääasiassa vapaa-ajalla. Seuraan siellä kuitenkin itseä kiinnostavia yrityksiä, joihin voisin olla työnhaun tiimoilta yhteydessä. Twitter ja oma blogi olisivat houkuttelevia keinoja erottautumiseen, mutta juuri nyt niihin ei ole aikaa.

Täytyy nähdä vaivaa

CV:n upliftaukseen sain kullanarvoista apua digitaalisen markkinoinnin parissa työskentelevältä kaveriltani. Ymmärsin, että siisti kuva paperin ylälaidassa ja teksti Times New Romanilla eivät riitä hakijoista erottautumiseen. Ansioluettelon laatimiseen pitää nähdä vaivaa ja kokeilla erilaisia visuaalisia ilmeitä.

Myös itse tekstin laatiminen erityisosaamisineen ja työkokemuksineen ei ollut helppoa. Tekstiä piti pureskella ja tiivistää. Mitä enemmän tekstiä kirjoitin, sitä enemmän halusin sitä muokata. Tein lopulta pari erilaista versiota CV:sta, joita aion muokata sen mukaan, millaiseen työpaikkaan olen hakemassa.

Näillä eväillä työnhakuprojektini on lähtenyt liikkeelle. Seuraan päivittäin eri työnhakufoorumeita ja etsin kiinnostavia ilmoituksia. Olen käynyt verkostoani läpi ja ollut yhteydessä eri yrityksiin. Töitä on tehtävä vielä paljon, mutta olen optimistinen ja uskon, että uusi työpaikka vielä löytyy.

Profile picture for user Noora R
Projekti

Tavoitteena työpaikka - somen avulla töihin?

Aloitan työnhaun lähitulevaisuudessa ja tavoitteeni on löytää itselleni uusi kiinnostava työpaikka sosiaalisen median eri kanavia hyödyntäen.

Projektini tavoitteet:

  • Hyödyntää sosiaalista mediaa työnhaussa
  • Luoda sisällöllisesti ja visuaalisesti kiinnostava työnhakijaprofiili
  • Päivittää LinkedIn –profiili ja CV ajan tasalle
  • Tuoda oma erityisosaaminen työnhaussa paremmin esille
  • Oppia erottautumaan muista työnhakijoista
Riikka Korpinoro KIRJOITTI:
Hui vaan, työnhaku! Itse en ole joutunut siihen yli yhdeksään vuoteen, mikä on nykyään varmaan todella pitkä aika. Kuinka nykyään pystyy enää erottautua massasta, jossa on tuhansittain toinen toistaan erikoisempia ansioluetteloja ja someprofiileja? Uskon kuitenkin, että näkemällä vaivaa, kuten sinä olet tehnyt, on mahdollista tehdä itsensä näköinen ja erottuva profiili. En kuitenkaan lähtisi sortumaan liialliseen kikkailuun, yksinkertaisuus on tässäkin mielestäni valttia. Toki jos haet visuaalisen alan työpaikkaa, on se varmasti osoitettava myös cv:ssä ja someprofiileissa.

Some mahdollistaa portfolioiden rakentamisen ja osaamisen näyttämisen helpolla tavalla. Ei varmasti tarvitse olla nero tehdäkseen itsestään myyvän. Mutta työtä, työtä ja aikaa se vaatii paljon, ja oleellisen kiteyttämisen taidon. Oma LinkedIn -profiili on täysin keskeneräinen. Vaatisi juuri samanlaisen projektin kuin sinulla, jotta saisin aikaiseksi edustavan profiilin. Onko olemassa kursseja sitä varten?
Lähetetty Ti, 11/29/2016 - 20:02
Jetta J. KIRJOITTI:
Hei Noora,

Työnhaku on valtava prosessi, johon saa menemään paljon aikaa. Mutta kun perusasiat ovat kunnossa (sähköiset kanavat ja CV), niin voi energiansa laittaa yritysten kontaktointiin ja varsinaiseen työn hakemiseen. Olet mielestäni hyvin huomioinut monta asiaa ja monta kanavaa.

Kävin LinkedIn-profiilissasi ja se näytti hyvältä. Kuvasi ei näy henkilöille, jotka eivät ole LinkedIn-kontakti kanssasi. Mielestäni asetuksia kannattaa muuttaa niin, että kuvasi näkyy - potentiaaliset työnantajat varmaan arvostavat sitä, että työnhakijan kuva on näkyvillä. Ja jos sinulla on joku henkilö, joka voi kirjoittaa suosituksen sinusta, pyydä häntä tekemään sellainen LinkedIniin.

Onnea työnhakuun, toivottavasti löydät pian jotain kivaa!

Jetta
Lähetetty To, 12/15/2016 - 10:18
Noora R KIRJOITTI:
Hei,

Kiitos teille molemmille kommenteista.

Työnhaku on todella iso prosessi, johon pitää laitaa paljon aikaa ja paiskia paljon töitä tulevan työpaikan eteen. Kiitos Jetta, kun huomasit ettei kuvani näy LinkedInissä kaikille. Tämä virhe pitää käydä pikaisesti korjaamassa. LinkedInin tarkoitushan on, että työnantajat näkevät hakijoista olellisen tiedon ja kuva on hyvin suuri osa sitä. Suositus olisi myös kannattavaa työnhaun kannalta. Pitääkin laittaa tämä asia vireille. :)

Riikka, huomasin että netistä löytyy hyviä oppaita LinkedInin käyttöön. Koska LinkedIn oli myös itselle melko tuntematon kanava, päätin kirjoittaa siitä pikaoppaan meidän kurssimme blogiin. Käyppä lukemassa. Toivottavasti siitä on sinulle hyötyä.

Kiitos tsempeistä! Toivotaan, että uusi työpaikka löytyy ennemmin tai myöhemmin.

Rauhallista joulua teille ja onnea uudelle vuodelle!

Noora
Lähetetty Pe, 12/23/2016 - 12:49