Katsooko joku YouTubessa videoita, joissa avataan pääsiäismunia?

Videoviestinnästä kertova blogikirjoitus

Tämän blogitekstin innoittaja on videokuva

Tutustuin internetin videoihin myös teoreettisemmasta näkökulmasta, ja kävin videoammattilaisen koulutuksessa. Jotakin tapahtui: en katso yhtään videota enää samalla tavalla kuin ennen. Video on nerokas tapa viestiä ja saada viesti läpi.

Pohjustan tällä kirjoituksella myös kehittämistehtäväni näkökulmia. Kehittämistehtävässäni fokus on sisäisissä koulutusvideoissa.

 

Video: Näin voi saada sytytettyä tulen pussillisella vettä – Tekniikanmaailma.fi” [13.6.2017]

"Video järkyttää – näin likaisia hotellien vessat voivat olla – Kesä!” [29.9.2017]

Kim Kardashianin ja Kanye Westin avioliitto kriisissä – yksi video voi tuhota…” [17.9.2017]

 

Video voi herättää uteliaisuuden tulen sytyttävästä vesipussista. Video voi järkyttää tarkoilla yksityiskohdilla hotellien likaisista vessoista. Vielä julkaisematon videokin voi saada aikaa draamaa ja jopa tuhota ihmissuhteen. Vaikka oikeastaan, mitä nämä em. artikkelit olisivat ilman videota? No, ainakin tavattoman tylsiä!

Videot ja videopalvelut ovat tulleet jäädäkseen (sosiaaliseen) mediaan, viestinnän välineeksi ja ihmisten väliseen kommunikaatioon. Esikoulussa oleva tyttäreni sai oman ensimmäisen älypuhelimensa pari kuukautta sitten. Ja mitä hän tekee omalla puhelimellaan? Katsoo YouTubesta Minecraft-aiheisia videoita, ja lähettää videoviestejä kavereidensa kanssa. Lähes kaikkia videota voi ennen lähetystä tuunata hymiöllä ja lyhyellä tekstillä.

En voi olla kovin yllättänyt, että tutkimusten mukaan verkkovideoita kulutetaan jo nyt enemmän kuin perinteistä televisiota. Diginatiivit ovat 24/7 online ja seuraavat sukupolvet tulevat nopsaan perässä. Ei pitäisi myöskään hämmentää se tieto, että videopalvelu YouTuben suuri suosio on nostanut sen toiseksi suosituimmaksi hakukoneeksi Googlen jälkeen. Ei vaan, rehellisesti, tämä kyllä vähän pysähdytti.

Mikä tekee videosta suositun? Miksi tehdä likaisista hotellien vessoista video eikä vain kirjoittaa siitä?

Videolla voi kertoa kaikkea. Videolta voit nähdä kaiken, vaikka et olisi edes halunnut tietää. Video puhuttaa. Video viihdyttää. Se on helppo toteuttaa ja julkaista. Ja jonkin tärkeän sanallisen viestin lisäksi video välittää myös tunnetta.  Videolla voi vaikuttaa ihmimieliin ja tunteisiin. Viesti tarttuu. Ääni ja liike, yhdessä ihmiskasvojen kanssa, ne vain yksinkertaisesti kiehtovat ihmistä.
 
Jos yksi kuva kertoo tuhat sanaa, vastaa yhden minuutin video 1,8 miljoonaa sanaa. Näin ainakin väitetään. Ja näin opin myös videotuottaja Otto Inkiläisen videokuvauksen ja –editoinnin koulutuksessa muutama viikko sitten. Oton opissa tapahtui muutakin: innostuin videoista. En katso yhtään videota enää samalla tavalla kuin aiemmin. En mieti omaa videokanavaa, mutta etsiydyn kyllä kanaville. Ja toivon enenevässä määrin voivani tehdä töitä videoiden parissa.

Ajatuskupla

Ja mitä yritys voi ammentaa videoviestinnästä?

Video oli muutama vuosi sitten (2014) yksi kuumimmista sisäisen viestinnän trendeistä. Se on näkynyt, ja yritysmaailma on alkanut videoitua. Useissa lähteissä tuodaan esille kuinka videoiden avulla yritysten johtoporras saa kasvot ja – tärkeän äänen – mikä tekee johdosta helpommin lähestyttävän ja inhimillisemmän. Tämä on erityisen kriittistä kun tulee tarve viestiä vaikeista asioista.

Videoilla on myös mahdollista saavuttaa laajempi joukko yrityksen työntekijöitä ajasta ja paikasta riippumatta. Tämän lisäksi videon viesti on toistettavissa ja – se on samansisältöinen kaikille katsojille.

KYLLÄ, Tekniikan Maailman jakamassa videossa saadaan vesipussilla sytytettyä tuli. Olen vaikuttunut tästä videosta. Ja katsoin mieluummin videon, kuin olisin lukenut tulen sytyttämisestä.

Haluat nähdä sen videon, eikö niin? En voinut minäkään vastustaa. Anna mennä, se kestää 5:36 minuuttia. Se on aika pitkä nykyisillä mittapuilla ja keskittymiskyvyllä.

Niistä pääsiäismunavideoista: väitän että niitä katsovat ja kuluttavat myös ihan aikuiset ihmiset. Niissä on usein kauhean innostunut meininki.

Aiheesta huolimatta, tämä kirjoitus jää tekstiksi. Mietin tämän tekstin lukemista videolle.

Profile picture for user MarjaanaK
Projekti
ArjaK KIRJOITTI:
Hei. Tämä teksti oli mukavasti soljuvaa ja lauseet selkeitä. Katsothan vielä nuo ylimääräiset tavuviivat pois tekstistä, niin luettavuus on entistä parempi. Olisipa ollut hienoa saada tämä teksti vloggauksena ;).
Lähetetty Ma, 12/18/2017 - 19:36
MarikaV KIRJOITTI:
Kiitos, kiinnostavia ajatuksia. Tyttäreni sai kesällä puhelimen ja hän ei ole ollut kiinnostunut valokuvaamisesta vaan nimenomaan videokuvaamisesta ja se on hänelle hyvin luontevaa. Kiinnostavaa siis nähdä mihin tämä tulee kehittymään lasten kasvaessa. Saman aikaisesti tosin medialukutaidon merkitys kasvaa: kaikki mikä videoissa nähdään ei suinkaan ole totta.
Lähetetty To, 12/21/2017 - 07:11
MarjaanaK KIRJOITTI:
Hei Arja! Kiitos kommenteista. Pahoittelut tekstin ylimääräiset viivat. Korjasin ne. Joo, kuule, yhden version tein tästä tekstistä videolle! Se oli hulvattoman hauskaa!
Lähetetty Ti, 12/26/2017 - 11:50
MarjaanaK KIRJOITTI:
Hei Marika, kiitos kommenteista. Tuota samaa, medialukutaidosta, olen miettinyt. Sen merkitys todellakin kasvaa videoiden aikakaudella. Myös kaikenlaiset tietosuojaan (yksityisyyteen) liittyvät asiat kauhistuttaa kun videoita risteilee ristiin rastiin ja niitä julkaistaan ties missä. Huoh.
Lähetetty Ti, 12/26/2017 - 12:01