Taloushallinnon X-Files – ymmärryksen rajamailla

""

Anteeksi, mikä KOM? Minä vain yritän tarkastaa tätä ostolaskua ja minulta kysytään, että kirjataanko kuluksi vai aktivoidaanko? Mitä se tarkoittaa? Jaksotus ja siirtyvä erä, APUA, en yhtään ymmärrä! Mitä ihmeen kieltä ne puhuvat siellä taloushallinnossa?

 

”Kirjataanko kuluksi vai aktivoidaanko?”

 

Oletko ollut tilanteessa, jossa taloushallinnosta lähestytään kummallisten termien siivittämällä sähköpostilla tai pahimmassa tapauksessa soitetaan ja puhutaan kieltä, jota et yhtään ymmärrä? Haluaisitko oppia ymmärtämään talouden termistöä paremmin? Varsinkin, kun ostolaskujen tarkastuksesta ja hyväksynnästä et todennäköisesti kuitenkaan pääse eroon.

Viimeistään budjetointivaiheessa pitäisi tietää, mitä kuluja ja tuottoja pitäisi omalle vastuualueelleen roiskia ja miten siihen tavoitetulokseen voisi päästä. Olisihan se varmasti hienoa, jos pomon tivatessa syytä kustannuspaikan budjettiylitykselle, voisit todeta tilanteen johtuvan esimerkiksi jaksottamattomasta kulukirjauksesta ja selittää tarvittaessa, miten se vaikuttaa budjettivertailuraportilla.

 

Haluatko oppia ymmärtämään talouden termistöä?

 

Tässä ollaan nyt polkaisemassa käyntiin projektia, jossa taloushallinnon ammattilainen haluaa lievittää tuskaa ja helpottaa talouden erikoistermistön ymmärtämistä. Tavoite on tehdä tämä mahdollisimman helposti omaksuttavalla tavalla. Sillä tavalla, että voisit kenties ajatella piipahtavasi talouden intranet-sivustolla muulloinkin kuin tarvitessasi laskentapaikkaluetteloa tai laskutusyhteystietoja.

Hurjimmissa päiväunissaan tämä taloushallintolainen näkee sarjan talousaiheisia blogitekstejä, joita lukijat suorastaan odottavat. Ja niissä vähemmän hurjissa päiväunissa talouden sivuston kävijämäärät kääntyvät selkeään nousuun.

 

Talousasioista voi rennollakin otteella kirjoittaa ja puhua!

 

Tulisiko tästä uusi yhdistävä tekijä liiketoimintojen ja talouden välille? Ja käänne poispäin siitä talousihmisten kuivasta ja yliasialliselta profiilista? Sillä kyllähän talousasioista voi rennollakin otteella kirjoittaa ja puhua! Se on ainakin tavoitteena tässä projektissa.

Tähän huikeaan aloitukseen on valmistauduttu virittämällä nykyinen taloushallinnon sivusto sisältöineen ajan tasalle. Siis ne kaikki hyvinkin tarpeelliset asiat, joita sinäkin välillä tarvitset, mutta jotka eivät välttämättä aiheuta innostuksen läikähdystä intranetin sisältöä selatessasi. Mutta nyt kaikki tili-, kustannuspaikka-, projekti- ja tuotenumeroluettelot on päivitetty. Samoin ohjeet on käyty läpi.

Seuraavaksi taloushallintolainen lähestyy sisäisen viestinnän vastuuhenkilöä ja ryhtyy myymään ideaansa taloussivuston kasvojenkohotuksesta etukäteen mietittyjen aihealueiden ja otsikoiden avulla. Miltä kuulostaisi vaikka ”Mitäs, jos jaksotettaisiin?”, ”Poisto hyllyllä vai hylly poistolla - hyllypoistot” tai ”Liiketuloksen anatomia – lyhyt oppimäärä”?

Saisikohan näillä sisäisen viestinnän innostumaan ideasta? Entä saisinko sinut kiinnostumaan:  klikkaisitko?

 

 

 

Profile picture for user UllaS
Projekti

Puhu ja ymmärrä taloushallintoa

 

Projektissa nostetaan intranetin talousosion näkyvyyttä ja tehdään talouteen liittyviä asioita ja termejä tutummaksi kirjanpitoasioista vieraantuneille ja kaikille muillekin – rennosti ja helppolukuisesti.

Projektin tavoitteena on

  • nostaa intranetin talousosion näkyvyyttä ja lisätä organisaation tietoisuutta talouden osiosta

  • parantaa talousasioiden ymmärrettävyyttä rennoilla ja helposti luettavilla intrajulkaisuilla

  • tarkastella talousosion nykyistä sisältöä ja tehdä siihen tarpeen mukaan päivityksiä

Marko.V KIRJOITTI:
Hei Ulla,

Mielenkiintoinen projekti! Itse olen lähtökohtaisesti sitä mieltä, että kaikille tulisi olla pakollisia talousosaamiseen tähtääviä opintoja jo peruskouluvaiheessa, sillä todennäköisesti valtaosa löytää itsensä jossakin (työ)elämän vaiheessa kuvailemasi kaltaisesta tilanteesta. Tilanteesta, jossa totisesti tulee pohtineeksi omaa älykkyyttään (tai pikemmin sen puutetta), kun ei ymmärrä, mistä puhutaan, mutta samanaikaisesti joutuu pohtimaan, että pitäisikö ymmärtää.

Mielestäni olet löytänyt oikein ajankohtaisen ja erinomaisen kehityskohteen, sillä vaikka en ole tämän alan erikoisasiantuntija, minulla on tuntuma, että aikaisemmin taloushallinnon työ oli helpompaa, jossa muuttuvien määreiden lukumäärä oli paljon vähäisempi. Nykyään vaatimukset ovat varmasti kasvaneet, kun tarvitaan aikaisempaa yksityiskohtaisempaa tietoa entistä kiristyneemmässä aikataulussa. Sen vuoksi olisikin oleellista, jo yhteisten toimintojen sujuvuuden vuoksi, että jokainen, joka työnsä puolesta joutuu olemaan tekemisissä taloushallinnon kanssa, ymmärtää ja hallitsee esimerkiksi aiheeseen liittyvän terminologian.

Toivottavasti löydät projektin toteuttamiseen sellaisen tulokulman, jonka avulla taloushallinnon toiminnot saadaan tiukemmin integroitua muiden osastojen toimintoihin. Valtaosa taitaa nykypäivänä pitää taloushallintoa ja talousosastoa erillisenä saarekkeena, josta toivotaan mahdollisimman vähän yhteydenottoja. Oma subjektiivinen kokemukseni on, että tällainen yhteydenotto väistämättä merkitsee jotakin ikävää ja aiheuttaa ei-toivottua lisätyötä. Olisi erinomaisen hienoa, mikäli näitä raja-aitoja saisi murrettua.

Näkisin, että suurin haaste tulee nimenomaisesti olemaan tuo rentouden tuominen itsessään hivenen ”vakavamieliseen” ja ei välttämättä kaikkein mediaseksikkäimpään aihealueeseen. Toivotaan todella, että projektin avulla onnistutaan muuttamaan ihmisten mielikuvia takakireistä, harmaisiin vaatteisiin pukeutuneista, silmälasi- ja nutturapäisistä taloushallinnon ammattilaisista, jotka näpräävät päivästä toiseen lippulappujaan ja ”häiritsee” omilla asioillaan muiden työntekijöiden työpäivää.

Minä kiinnostuin jo nyt, joten todellakin klikkaisin! Toivottavasti ajatukset ovat samanlaiset myös viestintäosaston päättävillä tahoilla!

Terveisin,

Marko V

Lähetetty Ma, 10/24/2016 - 09:29
Nina P. KIRJOITTI:
Hei Ulla,
todella hyvä idea - Taloushallintoa for dummies. Henkilöt, jotka eivät päivittäin tai edes viikottain ole tekemisissä taloushallinnon kanssa kohtaavat varmastikin kompastumisia käsiteviidakossa, eivätkä varmasti pistä pahakseen, jos neuvoa voi etsiä intrasta helposti löydettävässä muodossa. Noiden lyhenteiden kanssa olen itsekin joutunut työelämässä painimaan, kun joku manageritason henkilö suoltaa lyhenteitä puheessaan enemmän kuin laki sallii ja huomaat lopulta jääneesi ihmettelemään mitä ne tarkoittavat josta johtuen koko loppuesitys menee sinulta ohi korvien.

Olitteko ajatelleet tehdä esimerkiksi sanaston, jossa aukaisette käsitteiden merkitystä, vai tulisiko jokainen käsite saamaan suuremman roolin aikojen saatossa oman blogipostauksen muodossa? Jälkimmäinen tietysti avaisi asiaa suuremmassa mittakaavassa, mutta miten näiden käsitteiden löydettävyys toimisi? Toivottavasti ainakin käsitteen voisi teillä jatkossa intrassa kirjoittaa haku -kenttään, josta sitten avautuisi taloudenhallinnon aarrearkku perinpohjaisine selostuksineen.

Noita ohjeitahan voisi laatia myös rooliperusteisesti, eli kun työskentelet tässä tai tässä roolissa, tällaiset käsitteet ja tehtävät kuuluvat hommiisi. Ja olen samaa mieltä kuin Markokin, mitä hauskemmalla tavalla saatte taloushallinnon käsitteitä esiteltyä, sitä paremmin ne yleisöön uppoavat, ja niistä saattaa jonkun joka muistaakin seuraavan kerran kun pitää taas paneutua tehtäviin, jossa taloushallinto on jollain tapaa mukana kuvioissa.

t. Nina P.
Lähetetty Ma, 10/24/2016 - 14:23