Lähdetään taas!

Päätin perustaa matkablogin. Helppoa ajatuksen tasolla, käytännössä ei niinkään. Haastavinta oli nimen keksiminen. Suomi on jo täynnä matkablogeja, ja kaikki ideani olivat jo käytössä. Tekninen toteutus tuntui helpoimmalta tieltä käynnistää projekti.

Blogi teknisesti

Olen viimeksi pitänyt blogia Googlen Blogger-alustalla vuonna 2006, joten oli korkea aika tutkia, mitä muita vaihtoehtoja on tarjolla. Yksi blogin pitämisen motiiveista on halu auttaa muita. Sehän sopii! Google löysi heti muutaman erinomaisen blogialustoja vertailevan blogikirjoituksen, joiden tavoite oli auttaa uusia bloggaajia alkuun.

Kolme kriteeriä sai minut kallistumaan jälleen Googlen Bloggeriin:

  • Ilmainen. Blogini tulee olemaan harrastuspohjainen, joten rahaa en halua siihen käyttää.
  • Tuttu ja turvallinen. Toimintojen opettelu ei vie liikaa aikaa.
  • Käytettävä. Olen nähnyt monen muun blogin toimivan samalla alustalla, joten sen täytyy edelleen olla käyttökelpoinen.

Ja ei kun perustamaan blogia! Tai ei sittenkään. Ensimmäinen pakollinen tieto ennen kuin pääsee etenemään, on kuin onkin blogin nimi. Peruutetaanpa siis takaisin. Nimi. Paras keino selvitä ongelmasta lienee joukko ystäviä ja pullo hyvää punaviiniä.

Miksi matkablogi?

Miksi aloitan matkablogin? Siksi, että haluan itse muistaa, missä olen käynyt, milloin olen käynyt, mikä onnistui ja mikä ei. Haluan lisäksi kertoa parhaat palat matkoistani muille matkoja suunnitteleville, kuin myös ne kohdat, missä itse olen mokannut, etteivät muut tekisi samaa virhettä. Sivutuotteena saan harjoitusta kirjoittamiseen ja opin bloggaamisesta bloggaajan näkökulmasta.

Blogini sisältö rakentuu näin:

  • Matkojen suunnittelu – parhaat hinnat, yhteydet, sijainnit
  • Itse matkat – parhaat palat ja ne huonoimmat

Blogiminä

Kuka minä blogissani olen? Olen Teija, se on selvää. Mitään peitenimiä ei ole tarvetta keksiä. Mutta kerronko myös yrityksen, jossa työskentelen? En tiedä. En ehkä kerro. Blogini on yksityisblogi.

Työnantajani on alkoholien maahantuoja ja minä rakastan hyvää ruokaa ja erinomaisia viinejä. Olen käynyt ympäri maailmaa viinitiloilla ja tislaamovierailuilla, ja suunnitelmissa on valloittaa ainakin Skotlannin viskitislaamot sekä Chilen, Australian ja Italian viiniviljelmät. Jäisikö tämä kaikki siis blogistani pois? Enkö saisi myöskään hehkuttaa, miten erinomainen jokin viini on, jos se sattuu olemaan työnantajani edustama tuote? Voin vastata saman tien molempiin kysymyksiin: Totta kai jäisi. No en tietenkään saisi.

Kun tutkin opinnäytetyössäni bloggaajien ja yritysten välistä yhteistyötä, ehdoton kriteerini hyvälle yhteistyölle oli, että bloggaaja kertoo rehellisesti blogissaan, jos on saanut yritykseltä jotain ilmaiseksi. Eihän yritys voi syyllistyä piilomainontaan. Erittäin epäeettistä. Myös työnantajayritykseni kaupallisen viestinnän eettisissä säännöissä todetaan, että työntekijöiden tulee ilmaista olevansa yhtiön palveluksessa viitatessaan yrityksen tuotteisiin, brändeihin tai tapahtumiin.

Ennen projektiin ryhtymistä kuvittelin, että tämä pohdinta olisi projektin vaikein osuus. Ei ollutkaan. Yrityksen ohjeistukset kulkevatkin täysin käsi kädessä omien arvojeni kanssa. Jos kirjoitan työnantajayritykseni tuotteista, kerron myös lukijoille, kuka työnantajanani toimii.

Blogi sai jo nimen

Pohdintojen saatossa myös vapaana oleva blogin nimi löytyi: blogistani tuli Lähdetään taas. Ainahan olen lähdössä, jos en jo matkalla.

Seuraava ponnistus on suunnitella ja toteuttaa blogin ulkoasu, sekä kirjoittaa ja julkaista ensimmäiset postaukset. Helpommin sanottu kuin tehty. Miten päästä liikkeelle? Kaikki kokemukset ja vinkit otan ilomielin vastaan.

Profile picture for user Teija Paajanen
Projekti
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Ilmeisesti pullo punaviiniä auttoi, sillä onpa hyvä ja osuva nimi! Tarkoituksenasi on ilmeisesti kertoa lähinnä työmatkoistasi, vai matkusteletko paljon myös vapaa-aikanasi? Tuossa kohtaa rajanveto yksityisen minän ja työminän välillä on tosiaan aika vaikeaa ja vaatii paljon pohdintaa. On niin lukijasta kiinni mitkä kommentit mielletään "Teijan" kirjoittamaksi ja mitä "työntekijän" kirjoittamaksi. Onneksi teillä on yrityksessä selkeä ohjeistus asiasta, sillä monissa yrityksissä tällaista ei ole.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:56
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kiitos kommentistasi!
Tarkoitus on kertoa vain vapaa-ajan matkoista. Vapaa-aikaa ja työtä on tosiaan välillä vaikea erottaa toisistaan. Täytyy olla siis todella läpinäkyvä ja rehellinen siinä vaiheessa kun yrityksen tuotteita tai tapahtumia blogissani mainitsen.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:57
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa eli osuva nimi! Tämä Lähdetään taas voisi viitata myös viiniharrastukseen :) Vai työtäkö se tässä tapauksessa myös on.

Aihepiiri on muutenkin kiinnostava näin matkailua itse harrastavana. Hyvät kokemukset on aina mielenkiintoisia ja vinkkejä antavia mutta varsinkin kömmähdykset tyhjentävät pajatson: tuovat (info)realismia siihen mitä matkailu voi välillä olla. Pitääpä tutustua matkablogiisi ja josko sitä itsekin saisi joskus aikaiseksi. Olen lähinnä pitänyt ns. videoblogia itselleni reissuistani. Videovaihtoehto sopii näin laiskemmalle kirjoittelijalle.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:57
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Mukava kuulla että nimi on hyvä! Huonot kokemukset on kyllä itsellekin niitä mielenkiintoisimpia, vaikka ehdottomasti suosituksiakin muilta kaipaa. Mutta mokat on ne, joita haluaa tietenkin välttää.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:57
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Jään mielenkiinnolla odottamaan blogiasi! Kuten muutkin vastanneet matkailu on lähellä sydäntä ja ainoita esteitä sille ovat lompakko ja aika. Erityisesti olen kiinnostunut tuosta matkojen suunnittelusta; kiva kuulla vinkkejä mitä nettiohjelmia ym. käytät.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:57
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Hyvä että myös matkojen suunnittelu kiinnostaa lukijankin näkökulmasta. Tosin itse myös haluan kaikki vinkit siitä, miten matkaan pääsee helpoiten ja edullisesti.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:57
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kivan nimen löysit blogillesi! Minä en ole koskaan blogannut, vaikka monesti olen kyllä aikonut. Blogeja on kyllä tullut seurattua ahkerasti ja näin seuraajan näkökulmasta tärkeiksi kriteereiksi on noussut muutama seikka.

Arvostan sitä, että blogi on selkeä ja näyttää hyvältä. Värimaailma, visuaalinen ilme sekä hyvälaatuiset ja kiinnostavat kuvat ovat tärkeitä. Toinen tärkeä juttu on tietenkin sisältö, että sillä on jokin tarkoitus myös lukijalle: viihdyttäminen, opettaminen, vinkkien antaminen, keskustelun herättäminen tai jotain muuta vastaavaa. Itse arvostan sitä, että tarkoitus ei vaihtele kovin paljoa kirjoituksesta toiseen. Kolmanneksi pidän tärkeänä sitä, että blogissa tarjoillaan linkkejä myös muihin aiheeseen liittyviin lähteisiin - blogeihin, kirjoihin, tuotteisiin, paikkoihin, ihmisiin jne. Tulee sellainen fiilis, että kirjoittaja oikeasti seuraa asioita ja on niistä kiinnostunut monesta eri näkökulmasta.

Tästä on kyllä varmaan yhtä monta mielipidettä kuin on kommentoijaa/lukijaa....
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:58
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kiitos vinkeistä! Niistä tulee olemaan hyötyä jatkossa. Alku on varmasti harjoittelua eikä kaikki suositukset pysy mielessä, mutta toivottavasti pääsen pian kunnolla vauhtiin :) Toivottavasti itsekin saat blogin perustettua!

Sain tänään laitettua blogiin ensimmäiset postaukset. Blogi on siis auki osoitteessa: http://lahdetaantaas.blogspot.fi/
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:58
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kävin kurkkaamassa blogiasi ja tuli mukava vaikutelma. Asiallinen, mutta rento ulkoasu. Tekstiä ja kuvia sopivassa suhteessa. Harmi, että Seychellit paikkana ei ole minulle tuttu, niin en voi samaistua kokemukseesi. Onnea kirjoitteluun!
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:58
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Ihanan konkreettinen, elämänmakuinen ja houkutteleva koulutyö;) Blogi näytti hyvältä ja sai aikaan ainakin minussa matkakuumeen! Olen itsekin käyttänyt Bloggeria ja tuli mieleen etä sinunkin blogiisi voisi tuoda kivaa lisäarvoa lukijoiden aktivointi kysylytyökalun kautta. Mitä mieltä olet? Vastaukset voisivat antaa sinulle viitteitä siitä minkä tyyppisiä matkakertomuksia, -kohteita, -vinkkejä lukijat erityisesti tykkäävät lukea. Intoa uusien kohteiden kokemiseen ja niiden kirjaamiseen!
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:58
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kiitos kommenteista ja vinkeistä! Ajatukseni on saada muutamia postauksia tässä ulos ja sitten tutustua, mitä kaikkea lisäominaisuuksia blogiin saa. Kyselytyökalu kuulostaa kyllä hyvältä idealta!
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:58
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Löysitpä kaikkia kiinnostavan aiheen viestintäprojektillesi. Onneksi olkoon! Hienoa on myös se, että et tee blogia pelkästään itseäsi varten, vaan haluat lisäksi auttaa muita. On todella hyödyllistä, että matkaa suunnitellessa saa helposti vinkkejä matkakohteista ja siitä, mitä missäkin kohteessa kannattaa tehdä ja mitä välttää.

Lähdetään taas -blogisi on mukavasti kirjoitettu ja kauniilla kuvilla höystetty. Erityisen hyvää siinä on matkakohteet-sivulla oleva aakkosellinen luettelo maista, joissa olet käynyt. Sen avulla on tosi helppo löytää ne matkakohteet, jotka kulloinkin kiinnostavat. Voisit vielä lisätä kunkin maan kohdalle vaikkapa kouluarvosanan, joka kertoo oman mielipiteesi ko. maasta. Silloin "satunnaisen matkailijan" ei tarvitsisi käydä kaikkia matkakohteitasi läpi, vaan valinta helpottuisi huomattavasti. Odotan mielenkiinnolla, että ehdit kirjoittaa sisältöä kaikkiin 53 maahan. Tsemppiä kirjoitteluun!
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 13:59