Drinkkibloggaamisen draama

"Tämä teippaus suojelee sinua. Me vain kuljetamme pulloja!"

Tämä on itse asiassa 155. blogpostaukseni elämäni aikana. Kirjoitan blogia väkevästä alkoholista ja baarimestarikulttuurista kuten kisaamisesta, drinkkibaareista sekä valveutuneesta ja sivistyneestä alkoholikulttuurista.

Aloitin varsinaisen blogini noin kolme vuotta sitten. En olisi koskaan voinut kuvitella, millaisia lainkoukeroita drinkkikirjoittamisesta innostunut baarimestari kohtaisi.

Tiukkoja rajoituksia

Blogini ”Cocktail Diary” on nykyään baarimestareille, tarjoilijoille ja alkoholialan ammattilaisille suunnattu. Blogin tarkoituksena on käsitellä kilpailuja, tapahtumia, baareja ja uusia tuotteita, jotta baarimestarit ympäri maamme voisivat päivittää osaamistaan verkossa.

Pian blogini avaamisen jälkeen edessä oli ensimmäinen vastaisku, kun väkevästä alkoholisisällöstä oli tullut ilmoitus viranomaiselle. Ennen kuin kerkesin lausua ’drinkki’, oli blogillani uhkaus sakkoihin, jos en rajoittaisi sinne pääsyä. Lukijan tulee täyttää tietoja keräävä kaavake, jossa hän kertoo olevansa täysi-ikäinen, minkä jälkeen hänen täytyy kirjautua blogiin.

Tiesitkö, että jos humallut ravintolassa, on se jo riittävä peruste laille vaatimaan henkilökunnan poistamaan sinut paikalta? Entä tiesitkö, että jos otat ravintolassa drinkistäsi kuvan sosiaaliseen mediaan, lain mukaan ravintoloitsija on velvollinen pyytämään sinua poistamaan sen? Maamme tiukka alkoholilaki on maailmankuulu.

Monenlaisia käyttäjiä

”Pitäisikö alkoholin holhouksessa olla jotakin tolkkua?” kysyy Tilt TV:stä tuttu Jaana Pelkonen mediassa aina aika-ajoin. Pilaako 4-tien varrella ollut suuri Koff-oluen tölkki oikeasti kansamme terveyden? Miksi muualla maailmassa saat mainostaa alkoholia televisiossa vaikka keskellä päivää eikä ongelmia ole yhtään sen enempää kuin meillä Suomessakaan?

Maassamme on kieltämättä ongelmia alkoholin kanssa ja se maksaa meille pelkästään terveydenhuollon kustannuksina mansikoita ja kermavaahtoa. Usein ei kuitenkaan nähdä sitä, että kaikesta juodusta alkoholista noin 90 % nauttivat ongelmakäyttäjät. Ongelmakäyttäjien auttamiseen on välttämätöntä panostaa, mutta he ovat kuitenkin vain pieni osa kaikista käyttäjistä

Suomen nuoret eivät ole luultavasti koskaan juoneet yhtä vähän alkoholia kuin nyt ja silti maamme alkoholilaki perustuu kieltolain jälkeisiin säädöksiin. Tämän takia menetämme noin 400 miljoonaa euroa saamattomia verotuloja eteläiselle naapurillemme.

Miten edistää sivistyneempää kulttuuria?

Ironisinta alkoholilain rajoituksissa on myös se, että nyt kärsivät nekin toimijat, jotka haluavat tarjota kuluttajille ja ammattilaisille eurooppalaisempaa ja sivistyneempää alkoholikulttuuria.

Esimerkiksi Lontoossa järjestetään vuosittain 50.000 ihmistä aktivoiva ”London Cocktail Week” (https://drinkup.london/cocktailweek/), joka saa ihmiset drinkkibaareihin tutustumaan mitä upeimpiin juomaelämyksiin. Berliinissä järjestetään vuosittain yhdet maailman suurimmat alkoholimessut  (https://www.barconvent.com/), jotka täyttävät keskustan hotellit sekä taksit. Kummassakaan tapahtumassa ei näy oksentelevia tai sammuneita kuluttajia. 

Tähän kiteytyykin oman blogini ongelma. Maamme alkoholilainsäädäntö suojelee teitä blogiltani. Jos pakollista kirjautumista blogiin ei olisi, olisitte varmasti jo rappiolla (sarkasmia).

Profile picture for user Jarkko Issukka
Juha R KIRJOITTI:
Postauksestasi havaitsee, että olet kirjoittanut sanoja tietokoneen ruudulle joskus ennenkin. Teksti on asiapainotteinen, mutta samalla viihdyttävä. Oma mielipiteesi käy tekstistä hyvin ilmi, mutta et sorru alatyyliseen toisen näkökannan haukkumiseen, kuten usein tuntuu olevan Internetin eri foorumeilla löytyvissä mielipideteksteissä tapana. Pientä provosointia, tyyliin ”Suomen nuoret eivät ole luultavasti koskaan juoneet yhtä vähän alkoholia kuin nyt ja silti…” on toki havaittavissa, mutta niin mielipidetekstissä kuuluukin olla. Myös kyynisyys ja sarkasmi on pidetty sopivalla tavalla aisoissa, metodi tulee selväksi jo aloituskuvassa.

En tainnut edellä todetakkaan, että olen aiheesta kanssasi täysin samaa mieltä. En toki ole aiheen kanssa niin läheisissä tekemisissä kuin sinä, mutta löydän omasta elämästäni myös täysin hölmöjä esimerkkejä lainsäädännön alkukantaisuudesta. Alkoholijuomat ja urheilutapahtumat on lempiaiheeni, erityisesti jalkapallotapahtumat. Suomalainen käytäntö, jossa alkoholijuomien nauttiminen katsomossa on kielletty, on täysin, TÄYSIN, logiikaton. Tavoite liittyy jotenkin häiriökäyttäytymisen estoon? Mutta käytännössä johtaa siihen, että alkoholituotteita janoavat kiskovat ne kurkkuunsa väliajalla, usein liian nopeaan tahtiin. Tai sitten tuotteita tankataan valmiiksi "sopivissa määrin" jo kotona. Koska suomalaiset päättäjät niin mielellään hakevat oppia ulkomailta, voisi joku aktiivinen ja aihetta pohtiva kansanedustaja suunnata vaikkapa Saksaan. Pari kertaa Dormundissa paikallisella areenalla vierailleena voin todistaa, että yli 80.000, lähinnä miespuolista, jalkapallon ystävää osaavat käyttäytyä, vaikka olutta saa nauttia katsomossakin. Siellä hinnatkin ovat järkevämmällä tasolla, johtuneeko verotuksen tasosta…

Tämä teksti ei muuten tainnut kertoa mistään erityisestä projektista, ellei koko alkoholilainsäädännön järkevöittämiseen tähtäävää työskentelyä sellaisena pidetä? Talousfaktojen luulisi päättäjiämme kiinnostavan. Sääntely johtaa vain veroeurojen valumiseen ulkomaille! Hups, otinpas taas kerran aiheesta lämmöt päälle, kiitos! Tosin eikös jotain pientä parannusta ole luvassa uuden lainsäädännön myötä?

-Juha R
Lähetetty To, 11/03/2016 - 09:48
Jarkko Issukka KIRJOITTI:
Kiitos kommentista Juha,

Ensivuodeksi on luvassa alkoholilain muutos, josta puhutaan alalla "historiallisena merkkipaaluna", mikäli se vain läpi sellaisenaan menee. Uuden lain myötä ravintoloista mahdollisesti poistuu neljän senttilitran sääntö, samoin kuin kannattavuutta lisätään vapauttamalla sulkemisajat ravintoloitsijan oman harkintakyvyn varaan tietysti aina yö-neljään saakka. Mainontaa rajoitetaan vapauttamalla maahantuojien katalogit vapaasti luettavaksi verkkoon ja mielenkiintoista on myös se, että jos laki menee läpi voi ravintoloitsija ilmoituksella esimerkiksi perustaa keskustassa toimivan baarinsa väliaikaisen "lisäbaarin" vaikka läheiselle uimarannalle samojen anniskelulupien sisällä.

Laista enteillään historiallista, mutta johan se on aikakin - muu Eurooppa on elänyt niin jo vuosisatoja! :)
Lähetetty To, 11/03/2016 - 20:40
Seija Pohjantuuli KIRJOITTI:
Sääntely, rajoitteet ja tiukat tulkinnat - Vinkit näiden käyttämiseen lienevät monen suomalaisen virkamiehen ohjekirjan ensimmäisellä sivulla. Mikä koskee alkoholilainsäädäntöä, sopii myös monen muun EU-tasoisen asetuksen soveltamiseen Suomessa.

Sana ja aihe ovat hallussasi. Postaustasi oli mukava lukea, enkä voinut muuta kuin nyökytellä: "näinhän se on." Markkinoijan mieleni lähti heti miettimään, missä voisit tuoda blogiasi julki ja saada sille lisää lukijoita. Millä otsikoilla voisit sitä mainostaa? Kun kuluttaja on löytänyt jo ruokaviinin, mutta miettii mitä jälkiruuaksi / sikarin seuraksi / kahvin kanssa? Nämä nousivat mieleeni, kun vilkaisin oman organisaationi jäsenlehden, Taloustaidon viiniblogia (https://www.taloustaito.fi/Teemat/Viini/Viinijaruoka/)

Toivotaan, ettei "historiallinen merkkipaalu" läsähdä virkamiesten tulkintaan! Tässä ja monessa muussakin asiassa olisi jo aika siirtyä käytäntöön, missä ohjeita tehdään ja tulkitaan suuren enemmistön käyttäytymisen perusteella, eikä pienen vähemmistön ehdoilla rajoiteta ja kielletä kaikkea kaikilta.

- Seija
Lähetetty To, 11/10/2016 - 11:58
Jukka Kannisto KIRJOITTI:
Moro

Oli sen verran sydäntä lähellä oleva aihe, että piti tulla kommentoimaan, vaikkei nyt olekaan minun kommentointivuoroni.
Sääntö-Suomessa alkoholimainonta tosiaan on aivan mahdotonta ja toivon mukaan laki muuttuu ensi vuoden aikana järkevämmäksi. Virossakin alkoholiverotus nousee jatkuvasti, joten kohta (alkoholi-)turismi sinne laskee merkittävästi. Olen jo kuullut huhuja siitä, että Latvia olisi uusi Viro, ja sieltä tuotaisiin viinaa vähän isommin. Itse en ole vielä tuollaiselle matkalle lähtenyt, vaan tuon vieläkin uskollisesti pakettiautolla juomia etelänaapurista sen helppouden takia. Jos Viro kuitenkin ampuu itseään jalkaan ja nostaa verotuksen taivaisiin, niin haen itsekin juomat jatkossa muualta.

Tuo uusi lakiehdotus taitaa tällä hetkellä olla jonkun keskustaministerin hoidettavana, eikä asia ole edennyt aivan kuten pitäisi? Keskustahan halusi alun perin kolmosoluenkin pois kaupoista, joten saa nähdä, kuinka kauan tuon asian eteenpäin hoitamisessa lopulta menee. Toivotaan kuitenkin, että homma hoituu ja sinun työsi helpottuu merkittävästi!

-Jukka
Lähetetty To, 11/17/2016 - 08:58