Tilat tutuiksi!

This is fine.

Yhä harvempi lapsi kastetaan evankelisluterilaiseen kirkkoon. Seurakuntien talousnäkymät synkistyvät vuosi vuodelta. Onko nettivideo ratkaisu tähänkin ongelmaan?

Syyskuun 2017 alussa Lappeenrannan seurakuntayhtymän intranetiin ilmestyi kysymys: ”Rahat eivät riitä. Mistä voisimme vähentää/luopua, valitse yksi tai kirjoita palauteosioon.” Leikkaukset olisivat väistämättömiä. Pilven hopeareunuksena oli, ettei henkilöstöleikkausten vaaraa ollut ainakaan lähitulevaisuudessa.

Marraskuun Seurakuntatervehdys-tiedotuslehdessä uusi talousjohtaja totesi yhtymän olevan verotuloissa 835 000 euroa jäljessä vuoden takaisesta tilanteesta. Hän kertoi keinoista, joilla tulojen laskun vaikutusta voitaisiin pehmentää: ”Voimme miettiä esimerkiksi kiinteistöjen tulevaisuutta uudella tavalla – ehkäpä voisimme myydä osan tai vuokrata niitä entistä enemmän.”

A New Hope

Videokuvaus Samsung Note 8:lla.
Tavatessani talousjohtajan mainitsin yritysviestintäkurssin ja kysyin häneltä, mitä mieltä hän olisi tilojen, kuten seurakuntasalien ja kokoushuoneiden videokuvaamisesta seurakuntayhtymän kotisivuille. Hän totesi, että tämä helpottaisi tilojen vuokraamista. ”Väitän, ettei kovin moni edes tiedä, että meillä on mitään tiloja vuokrattavana. Eihän me niitä missään mainosteta sillä tavalla”, hän sanoi. Edulliset hinnat olivat kilpailuvalttimme: tilojen tuntitaksa oli yleensä muutaman kympin.

Myös kiinteistöpäällikkö oli ideastani mielissään: ”Siitähän on ollut paljon keskustelua, että tilojen käyttöasteet ovat pienet. Minusta tämä olisi erittäin oivallinen asia siihen, että saisi sellaista markkinointia.” Palasin työpisteelleni hymy huulillani, kunnes tajusin, etten enää pystyisi perääntymään projektista.

”We’re on a mission from God”

Keskityin aluksi kuvaamaan Note 8:llani Lappeenrannan keskustassa toimistoni lähellä sijaitsevia tiloja. Kuvaan full hd (1920 * 1080) -resoluutiolla rec-pause-rec-pause-periaatteella, esitellen tilaa yhdestä kuvakulmasta käsin, siirtyen sitten toiseen. Liikutan kameraa joissakin otoksissa, toisissa en. On tärkeää, että videolla saa tilasta hyvän yleiskuvan, jonka jälkeen voi halutessaan näyttää lähikuvissa huomionarvoisia yksityiskohtia. Tähän mennessä videot ovat olleet vajaan minuutin mittaisia. 

Koska seurakuntayhtymämme koostuu viidestä eri seurakunnasta, olisi luultavasti viisainta peräänkuuluttaa muita työntekijöitä, jotka tietävät, mitä tekevät kameran kanssa ja pyytää heitä kuvaamaan tiloja. 

”Remember Sammy Jankis”

Jatkan tilojen kuvaamista ja lisään niitä seurakuntayhtymän YouTube-tilille ja kotisivuille. Projekti on suht helposti toteutettavissa ja siitä saadut hyödyt voivat olla… Hetkinen, mieleeni palautuu pätkä keskustelustani talousjohtajan kanssa.

”Onko täällä kuuma?” kysyn ja avaan napin kauluspaidastani. Hörppään vettä lasistani ja esitän viimeisen kysymykseni: ”Kuinka suuri merkitys tilojen vuokraamisella on menetettyjen verotulojen korvaamisessa?” Talousjohtaja pitää hetken taukoa kuin pohtien, kertoisiko lapselleen, ettei joulupukkia ole olemassa. ”Tilojen vuokraamisesta on kyllä apua”, hän myöntää. ”Mutta ei se pelasta tätä taloutta millään tavalla.”

Profile picture for user Atso S
Projekti

Tilat tutuiksi!

Teen Lappeenrannan seurakuntayhtymän tiloista esittelyvideoita, jotka linkitetään tilojen omille sivuille. Videoiden avulla tilojen käytöstä kiinnostuneet saavat niistä hyvän kokonaiskuvan. 

Hankkeeni tavoitteet:

* esitellä seurakuntayhtymän tiloja videoiden avulla
* lisätä vuokraustoimintaa videoilla
* hyödyntää videoita seurakuntayhtymän viestinnän edistämiseksi ja palvella seurakuntalaisia

Milla K KIRJOITTI:
Hei Atso!

Sinulla on mahtava projekti, joka onkin lähtenyt mukavasti liikkeelle! Tilavuokraus tuntuu yleistyvän koko ajan, eikä juhlia enää aina haluta tai voida viettää kotosalla. Kovin kallista tilaa harva kuitenkaan kaipaa, joten nämä edullisemmat vaihtoehdot varmasti houkuttelevat monia. Uskoisin, että tilat löytävät nopeasti vuokraajakuntansa, mikäli markkinointikanavia saataisiin vielä lisää. Ainakaan itse en osaisi etsiä vuokratiloja seurakuntayhtymän sivujen kautta, vaikka ymmärränkin, että jostain on lähdettävä liikkeelle.

Videot vuokrattavista tiloista ovat erityisen tärkeitä, jotta vuokraajalla on mahdollisuus tutustua kohteeseen ja saada siitä mahdollisimman realistinen kuva. Tämä puuttuu useasta vuokratilasta, vaikka nykytekniikka sen helposti mahdollistaisikin. Hienoa, että päädyit esittelemään tiloja tätä keinoa hyödyntämällä!

Tämän projektin etenemisestä olisi kiva kuulla lisää. Toivottavasti tiloille saadaan lisänäkyvyyttä ja runsaasti innostuneita vuokraajia. Onnea jatkoon!

/milla
Lähetetty Ti, 11/21/2017 - 22:48
Atso S KIRJOITTI:
Kiitos, Milla!
Lähetetty Ti, 11/21/2017 - 23:04
JenniM KIRJOITTI:
Moi Atso!

Älä usko talousjohtajaa, projektisi pelastaa koko Suomen seurakunnat - mallinnetaan vaan kaikille! ;)

Projekti on oikeasti todella hyvä ja kekseliäs, ja kuitenkin toteutettu simppelein keinoin. Juuri tuo seikka, että voit kuvata tilat omalla kännykällä, eikä tekniikasta ja siihen liittyvästä rahasta tai osaamisesta tehdä estettä, on hieno juttu. Miksi ostaa kallista 360-kameraa, kun asian voi hoitaa näinkin. Tärkeintä on se, että asiakas näkee millaiset tilat ovat, eikä se onko video toteutettu teknisesti uusimmalla ja hienoimmalla tavalla.

Blogisi oli suorastaan ihanaa luettavaa! Koukkuja tekstissä löytyi niin, että oikein odotti, että mitä seuraavaksi. Tarinallisuus ja sitaatit kuorruttivat juttua, joka oli hyvin kirjoitettu. Ja tarinalla oli yllättävä loppu, vaikkakin projektisi kannalta hieman masentavaa, että videot eivät pelasta seurakunnan taloutta. Ainoa seikka, jonka olisin muuttanut, olivat englanninkieliset väliotsikot. Mutta nämähän ovat ihan makuasioita ja blogissa saa tehdä lähes mitä tykkää!

Tsemppiä ja kirjoittamisen iloa jatkossakin!

JenniM
Lähetetty To, 11/23/2017 - 09:49
Atso S KIRJOITTI:
Kiitti mukavasta palautteesta, Jenni!

"Ja tarinalla oli yllättävä loppu, vaikkakin projektisi kannalta hieman masentavaa, että videot eivät pelasta seurakunnan taloutta."

No, ei se olisi sinänsä kovin realistista, että sillä sitä kokonaan pelastettaisiin; pääasia, että se on askel oikeaan suuntaan.

"Ainoa seikka, jonka olisin muuttanut, olivat englanninkieliset väliotsikot."

Joo, vähän mietityttivät itseänikin, mutta on niillä kuitenkin jokin logiikka!
A New Hope (ensimmäisen Star Wars -elokuvan nimi): videoista uusi toivo talouden elvyttämiseksi.
"We're on a mission from God": kuuluisa Blues Brothers -sitaatti, itselläni tämä tehtävä seurakunnissa.
"Remember Sammy Jankis": epäilemättä vaikeaselkoisin: tatuointi, jolla Mementon päähenkilö muistutti itseään muistihäiriöstään.

"Mutta nämähän ovat ihan makuasioita ja blogissa saa tehdä lähes mitä tykkää!"

Juu, tuo oli aika self indulgent juttu siinä toivossa, että yksi tai kaksi blogia joskus lukevaa ymmärtäisi viittaukset.

Ymmärsitkö sinä, 2100-luvun lukija nämä viittaukset? Jos ymmärsit ja haluat lähettää virtuaalisen high fiven datapilveen ladatulle tietoisuudelleni, lähetä sähköpostia osoitteeseen atso.suopanki@gmail.com!
Lähetetty To, 11/23/2017 - 22:11