"Eikun anna palaa!"

blogikuva 1

Näin lausahti ystäväni, kun aamukahvilla varovasti pähkäilin, uskaltaisinko joskus kutsua itseäni sosiaalisen median konsultiksi ja ottaa vielä maksun palveluistani. Minä, joka en vielä joitain vuosia sitten tiennyt alasta mitään. 

Matkailun sekatyöläisestä some-konsultiksi

Moni yritysviestinnän kurssilainen miettii blogikirjoituksessaan, miten parantaa oman työnantajansa digiviestintää, minä puolestani mietin, millaista olisi olla yrittäjä ja työllistää itsensä digiviestinnän osaajana. Sain kipinän muutama vuosi sitten opiskellessani matkailun sähköisiä liiketoimintoja ja olen siitä lähtien ahminut kaiken aiheeseen liittyvän.

Sosiaalinen media on kiehtova! Kun asiat tehdään oikein, on some tehokas viestinnän ja markkinoinnin työkalu. Hyvin hoidettu sosiaalinen media vahvistaa brändiä ja tuo yritykselle myyntiä. Tunnen useita yrittäjiä ja tiedän, miten digitaalinen viestintä ja markkinointi aiheuttavat monissa ahdistusta. Miten saada some toimivaksi ja samalla säilyttää persoonallinen ote, kun aika, resurssit ja osaaminen eivät yksinkertaisesti riitä? Tuttujen yrittäjien kanssa jutellessani, olen usein kuullut kysymyksen ”sähän voisit auttaa meitä somen kanssa”. Voisinko? Miksen muka voisi? Tottakai voin!

Yrittäjäidentiteettiä etsimässä

Aloin työstämään asiaa tosissani ja ilmoittauduin alkusyksystä Naisyrittäjyyskeskuksen yrittäjäkurssille. Joka tiistai tapaamme muiden tulevien yrittäjien kanssa ja opiskelemme eri asioita verotuksesta verkostoitumiseen. Ryhmäläisten liikeideat ovat kovin erilaisia ja toiset yrittäjänalut ovat muita pidemmällä suunnitelmissaan. Koulutusillat ovat opettavaisia, antoisia, kouluttajat ja kanssasisaret kannustavia. Illat luovat ihanasti uskoa omaan yrittäjyyteen.

Mietin usein yrittäjäidentiteettiäni ja huomaan ilokseni olevani jo pitkällä. Olen viime vuodet tehnyt pätkätöitä ja nauttinut joustavista työajoista ja siitä, että opin uutta jokaisessa työssä ja projektissa. Minulle sopii rooli asiantuntijana, tarkkailijana ja tukihenkilönä. Olen sosiaalinen tiimityöläinen, mutta vahvat verkostot ja säännölliset tapaamiset yrittäjäystävien kanssa täyttävät kollegojen jättämää aukkoa. Mietin myös usein kouluttajaksi lähtemistä.

Otetaanko minut vakavasti?

Välillä minua pelottaa, riittääkö osaamiseni ja otetaanko minut vakavasti? Kauhulla ajattelen diginatiiveja, jotka voisivat iän puolesta olla lapsiani. Kun itse parikymppisenä opiskelin, harjoittelimme rytmikkään musiikin tahdissa kirjoituskoneella kymmensormijärjestelmää. Olen fossiili, joka on mestari kymmensormijärjestelmässä, mutta ymmärränkö oikeasti tarpeeksi digitaalista maailmaa? 

Yritän nopeasti päästä jarruttavista ajatuksista eroon. Sosiaalinen media ei ole liiketoiminnan irtonainen osa-alue, vaan se on viestintää ja markkinointia, joka täytyy integroida kaikkeen toimintaan. Lohdutan itseäni ajatuksella, että monen vuoden työkokemuksella myynnistä, asiakaspalvelusta, tuotteistamisesta ja markkinoinnista ei voi olla muuta kuin hyötyä. Ymmärrän liiketoiminnan eri osa-alueita ja miten ne liittyvät toisiinsa.

Sosiaalinen media on laaja käsite ja kaiken haltuun ottaminen on tällä hetkellä utopistista. En osaa kaikkea enkä tule ikinä oppimaan kaikkea, vaan asiantuntijuus vaatii valveilla oloa ja kehittymistä. Tärkeää on tiedostaa omat vahvuutensa, keskittyä niihin ja entisestään vahvistaa niitä.

Tuumasta toimeen

Digitalisaatio on muuttanut elämäämme lyhyessä ajassa todella paljon. Toisia se ahdistaa ja toisia kiehtoo. Päätin itse hypätä kehitykseen mukaan ja pysyä mukana vauhdissa. Lähden yrittäjäksi, vaikka en olekaan vielä ”valmis”. Aloittaminen on helppoa, osaaminen päässäni ja läppärikin jo olemassa. Minulla on hyvät verkostot ja verkostoidun lisää - haalin ympärilleni ihmisiä, joille voin ohjata asiakkaan jos omat taidot eivät riitä.

Prosessi on vielä kesken, vaikkakin olen päässytkin viime viikkoina monta askelta eteenpäin.

Tein itseäni tsempatakseni ikioman huoneentaulun, jota välillä aina silmäilen

 

Huoneen taulu

 

Profile picture for user Jetta J.
Projekti

Uskaltaisinko lähteä some-yrittäjäksi

Olen suunnittelemassa oman yrityksen perustamista ja tavoitteena olisi tulevaisuudessa työllistää itse itseni sosiaalisen median konsulttina tai "some-lisäkäsinä" pienten yritysten apuna.

Projektissa tavoitteeni ovat:

  • oman sähköisen profiilin hiominen ja blogin aloittaminen sekä sen sisällön suunnittelu
  • LinkedIn-profiilin päivittäminen
  • toimialan muiden yritysten (konsulttipalvelut) benchmarkkaus
  • sähköisten verkostojen rakentaminen ja liittyminen ryhmiin, joista minulle on hyötyä. 
Kaisu Lehti-Ra… KIRJOITTI:
Hei Jetta,

olen itse saanut aloittelevan yrittäjän ensimetrejä ja ajattelen, että alku kiteytyy hyvin projektissasi jo ensimmäiseen sanaan: uskaltaisinko. Kyse ei useinkaan ole taitojen, tiedon, rahan tai muiden vaadittavien asioiden olemassa olosta, kun ryhdytään yrittäjäksi, vaan nimenomaan uskalluksesta. Taitoja ja tietoja monillakin on, yrittäjiksi ryhtyvät ovat mielestäni erityisen rohkeita kun uskaltavat.

Toki on lukuisia yrittäjiä, jotka uskaltavat aloittaa, mutta tehty työ ei kanna riittävästi hedelmää. Olit mielestäni hyvin pohtinut omia vahvuuksiasi yrittäjänä ja osittain päässyt jo kokeilemaan yrittäjämäistä elämää muun muassa pätkätöiden muodossa. Etunasi on myös halu ja innostus opetella uutta, sitä tulet jatkossakin tarvitsemaan, vaikka some varmasti tarjoaa mahdollisuuksia ja uusia työtehtäviä vielä todella pitkään. Luultavasti somekonsulttina joudut jopa opettelemaan sanomaan ei, kun työtarjouksia tulee liikaa.

Onnea ja kaikkea hyvää uudelle yrittäjälle!

t. Kaisu

Ps. Huoneentaulu oli loistava!
Lähetetty Pe, 11/18/2016 - 13:58
Heidi Kilpiä KIRJOITTI:
Moikka Jetta,

hyvältä kuulostaa suunnitelma yrittäjyydestä. Olen vakuuttunut, että sinulle riittää asiakkaita. Varsinkin pienet yritykset saattaisivat olla innoissaan, kun joku ottaisi vastuuta somettamisesta, neuvoisi ja tukisi, ja näin yrittäjälle ja työntekijöille jäisi aikaa ydintekemiseen. Taidanpa puhua kokemuksesta.... On toki totta, että yrityskuvan rakentaminen ja dialogi somessa ovat olennaisia osasia myyntityötä, mutta se ei ole kaikkien ydinosaamista.

Kuten sanoit, nyt sinulla oli uskallusta lähteä yrittäjäksi. Jos olisit jäänyt miettimään, milloin olet siihen valmis, et olisi koskaan. Kun itse aloitin pienessä yrittäjävetoisessa yrityksessä, ensimmäinen oivallus oli se, että yrittäminen ei ole rakettitiedettä vaan jokapäivästä maalaisjärkeen perustuvaa tekemistä. Yrittäjyys, kuten mikä tahansa elämässä, on jatkuvaa oppimista ja opettelua. Toiset keskittyvät opettelemaan koodaamista, toiset leipomista ja toiset somea. :)

Tsemppiä jatkoon!

Heidi

Lähetetty Ke, 11/30/2016 - 17:59