Pika-artikkelistako ratkaisu lehden digitalisoimiseen?

Tältä näyttää pika-artikkeli kännykän ruudulla.

Sisä- tai pika-artikkeli eli Facebook Instant Article on uusi tapa julkaista sisältöä Facebookissa. Pika-artikkeli näyttää aivan taitetulta printtilehden artikkelilta, mutta se julkaistaan kännykän ruudulla. Sisäartikkeleiden vahvuus onkin niiden nopea latautuvuus kännykän ruudulle. 

Sisäartikkeli hyppää mobiiliin maailmaan

Törmäsin ensimmäisen kerran mainintaan Facebook Instant Articlesista viime keväänä, kun Iltalehti kokeili palvelua ensimmäisenä mediana Suomessa. Pidin ensisilmäyksellä palvelua nerokkaana tapana digitalisoida painetun lehden sisältöä. Se tuntui printtilehtien pdf-tiedostoihin, digipapereihin ja muihin vastaaviin verkkolehtiin verrattuna tekniikan seuraavalta kehitysaskeleelta – hyppäykseltä tietokoneelta suoraan mobiiliin maailmaan.

Halusin tutustua lähemmin pika-artikkeleihin, ja Haaga-Helian Yritysviestinnän uudet ympäristöt –kurssi tarjosi siihen oivan tilaisuuden. Päätin kokeilla sisäartikkelin tekemistä, koska ajattelin, että käyttökokemuksen myötä pystyisin päättämään, olisiko tässä hyvä kehitysehdotus opinnäytetyöhöni. Luon opinnäytetyönäni sidosryhmälehden sisältöstrategian ja konseptin. Lehden digiaikaan saattaminen voisi olla hyvä seuraava kehityskohde.

Vain yhteisö voi julkaista sisäartikkeleita

Facebook Instant Articlesilla on omat verkkosivut, joilla on melko kattavat ohjeet siihen, kuinka sisäartikkeleja luodaan. Ensimmäinen vastaani tullut yllätys oli se, ettei pika-artikkelia voi tehdä tavallisella Facebook-profiililla, vaan siihen tarvitaan esimerkiksi yritys- tai brändisivusto. Tutkittuani hetken eri vaihtoehtoja päätin kokeilla viihdesivustovaihtoehtoa, koska sen alakategoriana oli kuvitteellinen hahmo. Ajattelin sen sopivan tällaista kokeilua varten.

Olin valinnut yhden blogikirjoitukseni pika-artikkelin sisällöksi. Alkuperäinen teksti oli kirjoitettu englanniksi, joten päätin lyhentää ja kääntää sen suomeksi. Vasta tehtyäni käännöstyön sain selville, että yksi sisäartikkelien edellytys on se, että niiden tulee olla jo julkaistu verkossa. Niinpä käännökseni tuli tehtyä turhaan. Kuinka ollakaan englanniksi kirjoittamani blogi on julkaistu Wordpress-alustalla ja se tukee pika-artikkeleita.

Asentaminen vaatii teknistä taituruutta

Seuraava vaihe valtuutettuani Facebook Instant Articlesin käyttämään Facebookiin luomaani Hymytyttö-viihdesivustoa oli linkittää Wordpress-blogini sisäartikkelipalveluun. Oletin, että tavallinen URL-osoite riittäisi, mutta eihän asia ollut suinkaan niin helppo. Wordpress oli laatinut erillisen asennuspalikan, joka olisi pitänyt ladata omalle tietokoneelle ja osata asentaa.

Tavailin Wordpressin ohjesivua. Ihmettelin, kun asennusohjeita ei näkynyt, kunnes tajusin niiden löytyvän erilliseltä välilehdeltä. Ohjeissa neuvottiin menemään omaan blogin hallintapaneeliin ja sieltä valitsemaan plugins>add new, mutta minun blogistani ei sellaista toimintoa löytynyt. Se johtui todennäköisesti siitä, että en ollut asentanut Wordpressin asennuspalikkaa osaamattomuuttani. Menetin toivoni toistaiseksi. Veljeni toivottavasti osaa auttaa ongelman ratkaisemisessa, jotta saan jotakin uutta materiaalia kurssin esitelmää varten.

Onko sinulla kokemusta pika-artikkeleiden julkaisemisesta? Kuulisin mielelläni neuvoja ja kommentteja käyttöönoton kiemuroihin.

Sovellettavuus on kyseenalaista

Lukiessani Facebook Instant Articlesin verkkosivuilta ohjeita huomioni kiinnittyi muutamaan seikkaan, jotka saattavat aiheuttaa sen, että en voi suositella opinnäytetyöprojektissani pika-artikkeleita asiakasyritykseni tarpeisiin. Facebook tarkastaa kaikki sisäartikkelit ennen julkaisua. Säännöt edellyttävät, että artikkeleiden julkaisijan on oltava yhteisö ja sitähän minä en ole, joten kokeilu saattaa tyssätä siihen. Pika-artikkeleita täytyy olla vähintään viisi ennen kuin Facebook suostuu tarkistamaan ne, joten työni tilaaja ei voi käyttää pika-artikkeleita sellaiseen julkaisemiseen, joka pitäisi yllä lukijasuhdetta painetun lehden ilmestymiskertojen välillä.

 

 

Profile picture for user Marika Viherlaiho
Projekti

Printistä digiksi

Teen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyönäni sisältöstrategian ja konseptin sidosryhmälehdelle. Digi on kuitenkin nykyaikaa, joten olen alkanut pohtia lehden kehittämistä digitaaliseen suuntaan opinnäytetyöni jatkokehitysehdotuksena. Minua kiinnostaa ottaa selvää, mikä on Facebook Instant Articles ja voisiko se toimia case-tapauksessani lehtiartikkelien jakelualustana sosiaalisessa mediassa?

  • Kokeilla Facebook Instant Articles -palvelua ja saada siitä omakohtaista käyttäjäkokemusta.
  • Testata palvelua ja pohtia sen soveltuvuutta sidosryhmälehden rinnalle tai korvaajaksi paino- ja kuljetuskustannuksien säästämiseksi.
  • Perehtyä Facebook Instant Articlesin vahvuuksiin ja heikkouksiin siitä kirjoitettujen artikkelien avulla.
Marja Tuhkanen KIRJOITTI:
Kiitos kun nostit asian arkisella tavalla esille! Kirjoituksesi on realistinen kuva siitä, että kaikki ei mene aina kuin "strömsössä". Minulla ei ole kokemusta pika-artikkeleiden julkaisemisesta, mutta sinun kokemustesi kautta sain hyviä käytäntövinkkejä. Yllätyin kuinka vaativa kaveri tämä Facebook Instant Articles -palvelu onkaan. Terv. Marja
Lähetetty Ti, 12/13/2016 - 12:09