Näkymättömästi netissä

Kemin keskusta

Ilman nettisivuja ei yritystä kuulemma ole olemassa. Mitäpä tuore, pihi yksityisyrittäjä sitten muuta voi kun pistää hihat rullalle ja alkaa hommiin.

Alkeet haltuun

Täysin tuntemattomilla vesillä ja ennakkoluulottomana lähdin liikkeelle, mistä muualtakaan kuin Googlesta. Opin nopeasti, että on aloitettava domain-nimen keksimisellä ja webhotellin valitsemisella. Domain-nimen valinta oli itseasiassa aika vaikeaa, koska sivut tulevat yhteisenä kolmelle yritykselle. Yrityksen nimeä ei siis voinut hyödyntää, joten päätin käyttää alaa ja paikkakuntaa hyväksi. Vaikka valinnanvaraa oli, päätin ottaa sen kalleimman ja suomalaisittain tutuimman eli .fi:n. Domain-nimeksi tuli sitten toimitilaakemissä.fi.

Domain-nimeä surffaillessani myös webhotellit alkoivat tulla tutuksi. Kaikilla näytti olevan samanlainen businessidea, eli tarjosivat sekä domain-nimen rekisteröintiä että erikokoisia webhotellipaketteja. Päätin ottaa molemmat samasta helppouden vuoksi. Kriteereinä valinnassa oli minulla hinta, paketin sisältö ja suomalaisuus. Jotenkin minulla on luotettavampi fiilis kun tiedän rakkaudella väkertämieni kotisivujen sijaitsevan muutamien kilometrien päässä kahdennetuissa konesaleissa. Puhumattakaan siitä, että voin kiljua puhelimeen suomeksi, jos sivut kaatuvat!

asentajankatu 14

Työkalut ja suunnitelmat kuosiin

Olin kartoittanut tarjolla olevat julkaisujärjestelmät ja päättänyt tehdä kotisivut ilmaisella WordPressillä. Ette ihmettele, kun kerron, että yksi syy valita domainhotelli.fi oli ”yhden klikkauksen” WordPress asennus heidän palvelimillensa. Avot - ja asennettu. Sieluni lepäsi.

Tässä vaiheessa olin toki jo tehnyt benchmarkkausta kilpailijoiden sivuista, piirtänyt oppikirjan mukaisesti A4:lle millaisen rakenteen ja otsikot sivuille haluan, miettinyt värimaailman ja päättänyt mitä haluan sivuilla olevan. Eräässä oppaassa kerrottiin, että kävijä pitää johdatella tekemään jotain sivustolla, joten päätin tehdä yhteydenottolomakkeen ja laittaa aukaistavan pdf:n pohjapiirrustuksista.

Uusin kiinteistöistä

Luomisen tuskaa

Taas yksi muistutus siitä miksi myyntimiehillä ja mainonnalla on tietynlainen maine. WordPressiin tutustuessani törmäsin useampaankin kertaa markkinointilauseisiin ”Tee kotisivut muutamassa tunnissa” ja ”Helppoa kuin Power Point –esityksen teko”. I’m going to let you in on a little secret: NO EIPÄ OLLUT ja aikaakin olen tuhrannut jo päiviä vain aikaansaadakseni sivut, jollaiset alakoululainenkin pystyisi tekemään. Ensimmäiset tunnit ”hakkasin päätä seinään” hienojen valmiiden pohjien valinnan kanssa. Tässä kohtaa tajusin turvautua YouTube –videoihin, joista sain vinkkejä pohjan valinnassa huomioitaviin asioihin.

Lisäosista lisäominaisuuksia

Taivas aukesi, kun opin, että lisäosia asentamalla WordPressiin saan kaipaamiani ominaisuuksia. Asensin esimerkiksi neljä eri lisäosaa sille, että sain somejakopainikkeet sivuille. Miksi neljä, voisi joku kysyä. No siksi, että kolmessa ensimmäisessä sain kyllä sivuille nappulat (tiedättehän, tummansininen on Facebook, vaaleansininen Twitter jne.), mutta niissä ei lukenut mitään, ei logoa, vain värinappula. Eihän sellaisia arvauspainikkeita voi käyttää. Kuten aiemmin kerroin, halusin yhteydenottolomakkeen. Sama tarina. Useampi lisäosa tuli ladattua, ennen kuin löysin sellaisen, jota osasin käyttää niin, että sain lomakkeen Google-karttoineen luotua. Kunnes testasin lomaketta. Eihän se mitään yhteydenottoviestiä lähettänyt... Onneksi lisäosan toimittajalla oli toimiva ja nopea asiakaspalvelu. Ai että olen ollut ylpeä itsestäni ratkaistessani haasteen toisensa jälkeen!

asentajankatu 11

Vaikeuksien kautta voittoon

Sivut alkavat olla nyt siinä kunnossa, että niistä kehtaa jo muille mainita. Olen jo kuitenkin hyväksynyt sen, että niistä ei ehkä koskaan tule sellaisia kuin olin silmissäni ajatellut. Suurin ongelma liittyy valitsemaani pohjaan/teemaan. Muokkausmahdollisuuksia ei ole tarpeeksi tai en vain osaa niitä hyödyntää. Jos sinulla on kokemusta WordPressistä ja teeman vaihdosta, olisin todella innokas kuulemaan vinkkejäsi ja kokemuksiasi!

Projekti on kaiken kaikkiaan ollut antoisa, opettavainen, hermoja raastava, mielenkiintoinen ja ennen kaikkea haastava. Ja jotta en pääsisi tuudittautumaan ajatukseen autuaasta tilasta sivujen valmistuttua, kerrottakoon, että sivut eivät löydy Googlella edes kirjoittamalla osoite hakukenttään...

karjalahti

Profile picture for user Mari Jääskeläinen
Projekti

”Ei tuloksia antamillasi hakusanoilla”

Kehittämistehtävänäni aion suunnitella ja toteuttaa yhteiset kotisivut kolmelle kiinteistövuokrayritykselle. Yrityksillä ei ole tähän asti ollut muuta näkyvyyttä/markkinointia kuin yhteystiedot verkossa toimivissa puhelinluetteloissa.

Tavoitteet:

  • Näkyvyyttä yrityksille tuomalla esille perustietoja yrityksistä ja niiden omistamista kiinteistöistä ja ennen kaikkea vapaista tiloista
  • Domain-nimen ja palveluhotellin valinta
  • Kotisivujen julkaisujärjestelmän valinta
  • Alan toimijoiden sivujen benchmarkkaus
  • Sivujen suunnittelu, toteuttaminen ja testaus
Nina P. KIRJOITTI:
Hei Mari, olethan tarkistanut palveluntarjoajalta, että heillä on nimipalveluissa tieto missä tuo sivu sijaitsee?
Lähetetty Ma, 11/07/2016 - 12:50
Mari Jääskeläinen KIRJOITTI:
Hei Nina,

Siis ei mitään hajua mitä tarkoitat :D Mutta otin kyllä palveluntarjoajaan yhteyttä ja sieltä sanottiin, että menee yleensä 1-2 kk ennen kuin mitkään sivut Googleen ilmaantuvat. Nyt sivut itse asiassa jo löytyvät, joten siinä mielessä blogipostaus on vanhentunutta tietoa :)

Mari
Lähetetty Ti, 11/08/2016 - 14:23
Seija Pohjantuuli KIRJOITTI:
Hei

Postauksesi on mukavasti kerrottu tilannekatsaus kädet saveen ja menoksi -toiminnasta. Lisäksi olet saanut aikaan ihan asialliset sivut.

En tämän enempää suoraan kommentoi postaustasi, mutta sivuilla käytyäni kaipasin muutamaa asiaa. Kuva-Galleria on hyvä ajatus, mutta kuviin pitäisi mielestäni liittää teksti, mistä toimitilasta kuva on. Vaikka toimitilat ovat muunneltavia, kaipaisin toimitiloja etsiessäni myös sisäkuvia niin toimitiloista kuin sosiaalitiloista. Sisältyykö toimitilaan parkkipaikkoja omalle henkilökunnalle ja vieraille. Jos ei, keneltä niitä pitää kysyä?

WordPress on alustana suosittu ja tarjoaa apua monenlaisiin tarpeisiin. Sen käytöstä järjesteään monen päivän kurssejakin eli en yhtään ihmettele, että et heti löytänyt kaikkia toiminnallisuuksia käyttöösi. Jos olen oikein ymmärtänyt, voit lisäillä ja poistaa palikoita tarpeen mukaan jatkossa. Teeman vaihtaminen saattaa poistaa tekemäsi sisällön kokonaan tai osittain riippuen, mitä ominaisuuksia uudessa teemassa on valmiina. Näin oli ainakin vielä jokunen vuosi sitten. Jos et halua vaihtaa koko teemaa, voit ymmärtääkseni muokata sitä? Tosin tämäkin riippuu siitä, oliko valitsemasi teema vapaasti muokattava vai lukittu teema (en muista WordPressin käyttämää termiä).
Lähetetty To, 11/10/2016 - 12:20
Mari Jääskeläinen KIRJOITTI:
Hei Seija,

Kiitos kommenteista!

Galleriaan olit todellakin tarkoitus laittaa kuville kuvatekstit, mutta ainakaan tuolla lisäosalla, jonka asensin, en saanut niitä laitettua. Sain kyllä kuvatekstit, mutta en saa niitä näkymään netissä :D Eli ei mitään uutta sinulle, joka luit jo blogikirjoituksen.

Myöskin sisäkuvia mietin, mutta paikkojen rumuuden takia en halunnut niitä laittaa. Edellinen vuokralainen kun lähtee, niin yleensä tiloja ei remppailla/siivoilla ennen kuin on selvää millaisen tilan seuraava vuokralainen haluaa. Hyvin usein siis tehdään muutostöitä asiakkaan tarpeen mukaan. Pienteollisuudessa vuokralaiset ovat aika sotkuisia, ei mitään siistiä toimistomeininkiä. Siksi päädyin laittamaan pohjakuvat (jotka ovat vasta skannattuina sähköpostissa tosin...).

Parkkipaikat oli erittäin hyvä idea! Niistä pitää ehdottomasti lisätä tietoa. Tosin tähän hauskana faktana, että Kemin kokoisessa paikassa niitä on AINA ja tarpeeksi. Me olemme täällä pk-seudulla tottuneet hiukan eri meininkiin.

Pahoin pelkäsinkin, että teeman vaihto ei ole niin yksinkertaista. Joko valitsemani teema on kerta kaikkiaan muuntautumis"kyvytön" tai minä olen se kyvytön :) Aion tutkailla tätä asiaa vielä toki. Pääasia, että on jotain nyt alkajaisiksi, mihin ihmisiä ohjata.

Mari
Lähetetty La, 11/12/2016 - 19:57
Jarkko Issukka KIRJOITTI:
Heippa,

Kiinnostava kehitystyö. Olen kanssasi samaa mieltä, että tietyt sovellukset oman nettisivujen luomiseksi ovat todella vaikeita ja bugeille alttiita vaikka markkinointi niiden suuntaan kertoo aivan jotain muuta.

Tämän takia itse silti käyttäisin uusiin sivuihin ammattilaista ja niin käyttää varmasti moni muukin. Sulle hyvä juttu, koska kun olet taistellut kaikkien sivujen ongelmiesi lävitse ja olet hyvin perillä sivujen luonnista näillä uusilla sovelluksilla, voit itsekin varmasti tehdä sivuja monillekin tahoille jotka eivät halua hypätä samaan suohon josta itse juuri nousit. :)

Lähetetty Ti, 12/06/2016 - 11:28