Tilapäivityksenä Offline

Minulle sosiaalinen media on vieras. En ymmärrä, miksi minun tulisi olla somessa. Mieheni yrityskään ei ole somessa. Töitä firmalla kuitenkin riittää niin paljon kuin vain jaksavat tehdä ja yrityksen työkanta on myyty kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

Somella tarkoitan tässä kaikkea, mitä netissä voi tehdä. Myöskin niitä markkinointibannereita.

Seuraavasta linkistä voit tutustua somen erilaisiin määritelmiin

No, joo. Myönnettäköön, mieheni yrityksellä on omat nettisivut. Ja ymmärrän kyllä, että yrityksen yhteystiedot tulee löytyä netistä, mutta se mielestäni riittää. Vai mitä? Joku kyllä joskus puhui jostain saapumissivuista.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää

Pelkään, että mahdollinen digitaalinen jalanjälkeni somessa kääntyisi joskus minua vastaan. Ihmisellä on oikeus muuttaa mielipidettään, ja hyvä niin, mutta täytyykö siitä julkisesti huudella?

Työpaikallani käytäväpuheissa kuulin kerran, että nykypäivänä työnantaja voisi pakottaa työntekijänsä someen. Voiko tämä olla mahdollista? Käsittääkseeni Facebookin profiilin luominen edellyttää esimerkiksi syntymäajan kirjaamista. Miten työnantaja voi edellyttää työntekijöidensä luovuttavan näin henkilökohtaista tietoa yrityksen edun nimissä? Eikö yksityisyydensuoja puutu tällaiseen?

Offline vs. Online

Friendster, WordPress, Facebook, YouTube, LinkedIn, MySpace, Flickr, Delicious, StrumpleUpon, Digg, IRC-Galleria, Pinterest, Twitter, Instagram ja paljon muita. Huh, huh, hikeä pukkaa! Mistä sitä tietää, mitä somen sivustoja ja palveluja tai sovelluksia tulisi käyttää? Jos meinaa ottaa haltuun koko kirjon, eihän sitä ehdi muuta tehdä kuin koulutuksissa juosta! Sääliksi käy miestäni ja hänen ajankäyttöään.

Helsingin Sanomien 5.9.2015 artikkelissa ”Sisältöä mainontaan” todetaan somen hämärtävän kaupallisen ja ei-kaupallisen sisällön rajaa. Mitä tästä seuraa? Mihin sitä enää voi luottaa, jos ei tiedä mikä on mainosmiesten kosiskelua ja mikä puolueetonta kuluttajien näkemystä? Tänä lisääntyvänä kansalaisjournalismin aikana olisi helpompi olla Offline. 

Ensin muuttuu ajattelu, sitten toiminta

Koska some on minulle vieras (jos asia nyt jollekulle vielä on epäselväksi jäänyt), olen yrittänyt tutustua sen maailmaan kirjojen ja ajankohtaisten artikkeleiden avulla, etsimällä viimeisintä tietoa netistä ja seuraamalla paria blogia. Laitan tähän oman blogini loppuun listan lukemistani kirjoista ja muista linkeistä. Voit tutustua niihin, jos aikasi suinkin antaa myöten.

Olen siis yrittänyt laajentaa ymmärrystäni somesta. Olen oppinut muun muassa seuraavaa:

 • Pelkkä somessa mukana olo ei riitä, sisältö ratkaisee.
 • Somen sisällön tulee tukea yrityksen strategiaa.
 • Yrityksen tulee valita tietyt sen strategiaa tukevat ja asiakaskohderyhmän saavutettavuuden mahdollistavat kanavat. Kaikissa ei kannata olla mukana.
 • Some on vuorovaikutteinen.
 • Yritys voi hyödyntää somea läsnäolon ja kontaktien luomiseen, sisällön julkaisemiseen, keskusteluun ja yhteisön rakentamiseen.
 • Yrityksen tulee valita mitä tekemiään asioita se somessa mittaa ja seuraa sekä valita mittaamiseen sopivat työkalut.
 • Some tuo mukanaan paljon mahdollisuuksia, mutta myös uhkia.
 • Ja paljon, paljon muuta.
läppäri

Niin, olisikohan tuossa listassa kuitenkin jotain mitä mieheni firmassa voisi harkita tehtäväksi? Täytyypä miettiä myös itse vähän enemmän eri lähestymistapoja ja näkökulmia asiaan. Kuulemma ensin muuttuu ajattelu, sitten toiminta.

Tilapäivitykseni on edelleen Offline. Ainakin vielä hetken.

Ps 1. Jos jotakuta kiinnostaa, mieheni yritys on rakennusalan firma.

Ps 2. Blogissa käytetyt kuvat ovat Googlen Kuvahausta: kuva1. www.mtv.fi ja kuva 2. www.clasohlson.com

Ps 3. Alla lupaamani vinkkilista –suosittelen!

Hiltunen, E. & Hiltunen, K. 2014 Teknoelämää 2035. Miten teknologia muuttaa tulevaisuuttamme? Talentum. Helsinki.

Isokangas, A. & Vassinen, R. 2010. Digitaalinen jalanjälki. Kariston Kirjapaino Oy. Hämeenlinna.

Juholin, E. 2008. Viestinnän vallankumous. Löydä uusi työyhteisöviestintä. Ws Bookwell Oy. Juva.

Juholin, E. 2013.  Arvioi ja paranna! Viestinnän mittaamisen opas. 2. painos. Hansaprint Oy. Vantaa.

Juslen, J. 2011. Nettimarkkinoinnin karttakirja. Tietosykli Oy. Esa Print.

Kortesuo K. 2014. Sano se Someksi 1. Ammattilaisen käsikirja sosiaaliseen mediaan. Kauppakamari. Meedia Zone OÜ. Viro. Myös e-kirjana.

Kortesuo, K. 2014. Sano se Someksi 2. Organisaation käsikirja sosiaaliseen mediaan. Kauppakamari. Meedia Zone OÜ. Viro. Myös e-kirjana.

Tuomivaara, R. 2015. Sisältöä mainontaan. Helsingin Sanomat, HS Lauantai 5.9.2015, s. D2.

Katleena Kartesuon blogi Ei oo totta

Ari Rämön blogi Ajatuksia johtamisesta

Profile picture for user Maria K
Projekti

Some-ymmärrystä etsimässä

Minulle sosiaalinen media on vieras. En ole itse somessa, enkä ymmärrä nykyajan työelämän ajatusta siitä, että yritys, joka ei ole somessa, on yhtä kuin yritys, jota ei olisi olemassakaan.

Projektini tarkoitus on 

 • oman ymmärryksen lisääminen sosiaalisesta mediasta
 • oman viestinnällisen ammattitaidon lisääminen
 • keskustelun herättäminen sosiaalisen median vaikutuksista yksilöön ja työelämään.
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Hyvää pohdintaa somen tarpeellisuudesta yritystoiminnassa.
Yrittäjälle voi olla vaivalloista pitää jatkuvasti yllä profiiliaan netissä. Mielestäni tulisikin miettiä enemmän, mikä tuo asiakkaille lisäarvoa netin kautta saatavana palveluna ja sitten valita ne kanavat, jotka tuottavat tämän arvovirran. Jokaisessa somekanavassa ei liene tarpeellista olla läsnä, usein riittää, että yritystoiminnan kannalta olennaisimmat tavat on katettu, ainahan tilaa netissä voi kasvattaa, eikös?
Lähtökohtaisesti omassa yritystoiminnassa (internetin alkutaipaleella) tein päätöksen toimia perusvälineillä, eli sen hetken ns. standardina toimivilla nettisivuilla, yhteystiedoilla ja sähköpostilla. Tänä päivänä tilanne on aktivoituneen somen kautta muuttunut: Twitter, LinkedIn ja Facebook, Instagramin ja muiden palveluiden höysteellä tuovat nettisivujen jatkeena kattavuutta yritystoiminnan sähköiseen kuvaan.
Nettisivujen kaveriksi voisi ensin ottaa vaikka Twitterin, jolla voi viestittää vaikkapa saamastaan hyvästä palvelusta?
Pitkälti tosiaan kuitenkin ratkaisee se, minkälaisia asiakkaita yrityksellä on. Toimintaympäristöanalyysista ja asiakastutkimuksesta voisi olla hyvä lähteä liikkeelle?

Mitä tulee työnantajan kanssa toimittaessa perustettaviin someen liittyviin tileihin, on pitkälti puhtaasti sopimusasia, mennäänkö omilla kasvoilla someen yrityksen edustajana ja jos, niin millä tavalla. Omalla riskienhallinnalla voi vaikuttaa tässäkin siihen, miten erottaa oman siviilisomen ja työnantajan somen.

Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa menemään someen.
Aina viimeistään jokainen voi "äänestää jaloillaan", jos kokee työnantajan kanssa solmittavat sopimukset elämäänsä hankaloittaviksi.

Tsemppiä somen tutkimiseen!
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 10:22
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kiitos Jani-Heikki kommenteistasi! Esität varsin konkreettisia ja käytännöllisiä ratkaisuvaihtoehtoja –arvostan :)

Tutustuin myös sinun kirjoittamaasi blogikirjoitukseen ”Verkkosivuston kehittämisen pyörteissä - tuulee!” Teksti on täyttä asiaa, tsemppiä kehittämistyöhösi!
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 10:23
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Mielenkiintoisia ajatuksia Maria! Olen itse myös miettinyt viimeaikoina paljon tätä some asiaa. On niin paljon kaikkia erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, niin yrityksillä kuin yksityishenkilöilläkin.

Olen Jani-Heikin kanssa samaa mieltä - kannattaa valita ne itselle sopivimmat ja tarpeellisimmat vaihtoehdot. Itse en vain tiedä, mitkä ne olisivat :) Mistä jää yksityishenkilö paitsi (vai jääkö) jos ei somessa pyöri?
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 10:23
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kiitos Meeri kommenteistasi! Kysyt mistä yksityishenkilö jää paitsi, jos ei somessa pyöri? Hyvä kysymys. Itse olen siis tietoisesti (ainakin toistaiseksi) päättänyt olla poissa somesta useasta syystä. Blogikirjoituksessani mainittiikin jo tuo yksityisyyden suoja. Tämän ohella ajankäyttö ja somen vaikutus ihmisten kommunikointiin ovat suurimmat syyt pysyä päätökseni takana.

Pelkään some-maailman vievän mukanaan ja vaikuttavan merkittävästi ajankäyttööni. En ehkä tiedä ystävieni viimeisimpiä kuulumisia, mutta jos jotain todella mullistavaa heidän elämässään tapahtuisi, haluan ja uskon saavani tästä tiedon muuta kautta kuin somesta.

Minua ärsyttää myös ihmisten tapa kommunikoida toistensa kanssa älylaitteiden välityksellä. Joka paikassa näkee, kun ihmiset istuvat saman pöydän ääressä, jokainen syventyneenä omaan puhelimeensa tai muuhun laitteeseensa. Mielummin tapaan ystäviäni kasvotusten kahvikupin ääressä, kuin twiittauksen välityksellä.

Näin kesällä rannalla erään nuoren naisen, joka tuli uimarannalle. Hän levitti pyyhkeen, otti itsestään selfien ja lähti pois. :)

Mielestäni some vääristää totuutta ja luo mielikuvia ihanneihmisistä ja –maailmasta. Somessa jaetaan kuvia onnistumisen hetkistä, matkoilta yms. Missä ovat somen pohjaan palaneet puurokattilat ja lapsen oksennukset auton takapenkillä?

Todennäköisesti olen somettomuuteni takia jäänyt paitsi ainakin jostain hellyttävistä eläinvideoista tms. Mutta so what? Aina voin onneksi muuttaa mielipidettäni ja alkaa somettamaan :)
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 10:23
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Hauska juttu tuo nainen uimarannalla :) Kuva siitä vaan someen ja kaverit kateellisiksi, kun tässä nyt uimarannalla loikoillaan...
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 10:24
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Vaikket olekaan somessa (tai kenties jo nyt olet) niin et ihan untuvikko kuitenkaan tunnu olevan sen suhteen. Olet varmasti asiantuntevampi kuin moni online vertaisesi. Someenhan tottuu nopeasti ja se myös vie mennessään nopeasti. Sinne kun kerran "erehtyy" niin ei sieltä pois "pääse". Ehkä miehesi rakennusfirma voisi luopua jostain muusta jos menisi someen?
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 10:24
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Kiitos Marko ajatuksistasi ja kommenteistasi!

Tilapäivitykseni on edelleen Offline, vaikka kieltämättä blogikirjoituksen suunnittelu oli varsin mielekästä ja teksti tuntui syntyvän kuin itsestään :) Olen yrittänyt houkutella miestäni aloittamaan yritysblogin, jonka tarkoituksena olisi luoda ja vahvistaa hänen rakennusalan yrityksensä asiantuntijabrändiä -toistaiseksi huonoin tuloksin.

No, katsotaan mitä alkanut vuosi tuo tullessaan, onneksi mielipiteitä voi ja saa muuttaa. Tarmokasta alkanutta vuotta töissä ja opintojen parissa!
Yt, Maria K.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 10:24
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Tämä aihe mietityttää itseänikin paljon vaikka käytänkin facebookia ja instagramia vaihtelevalla innostuksella. Meidän työpaikallamme on muutama ei-somettaja, joita esimies on pienimuotoisesti painostanut facebookiin ihan jo senkin vuoksi että asiakkaat ja ajankohtainen tieto on siellä. Olen kuitenkin sitä mieltä että ketään ei saa pakottaa työn puolesta someen jos ei koe sitä omaksi jutukseen. Tosin ymmärrystä somesta tulisi kuitenkin olla jotta pystytään puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä. Somessa aktiivisena toimijana oleminen lienee myös alasidonnainen kysymys. Rakennusalalla voidaan toimia aivan hyvin perinteisillä menetelmillä kun taas esimerkiksi media- ja mainosalalla on oltava ajan hermolla uusista mahdollisuuksista.

Itseäni somessa ahdistaa ihmisten agressiivinen kirjoittamistyyli ja "pirstaloituminen". Eli en tosiaan tiedä missä kaikissa sovelluksissa pitäisi olla aktiivinen ja jos yritän olla kovin monessa miten pystyn keskittymään. Nykynuoret kuulemma pystyvät keskittymään ongelmitta koska ovat kasvaneet somemaailmaan, mutta itseäni häiritsee puhelimen jatkuva piippailu. Olen ottanut saman linjan jonka aiemmat kommentoijat, eli olen niissä jotka koen itselleni mielekkääksi / hyödylliseksi. Mielestäni facebookin paras puoli on yhteydenpidon helppous. Jos on tarkoitus järjestää jokin tapahtuma, se käy kätevästi. Myös ystävien kuulumisia on mukava lueskella, etenkin niiden jotka asuvat toisella puolen Suomea tai maailmaa ja joita ei voi kasvokkain usein nähdä, mutta välillä koko some ahdistaa sillä tuntuu että se on monelle paikka jossa kiillotetaan "julkisivuaan". Selfie rannalla oli hyvä esimerkki. En tiedä miten paikkansa pitävä juttu tämäkin oli , mutta juuri somesta pisti silmään "uutinen", jossa eräs miss Suomi (?) muutaman vuoden takaa oli käynyt viimeisen päälle tällättynä Tokoinrannassa samalla tavalla pikaisesti ottamassa "lenkkiselfien". Jotenkin kaikki päälleliimattu ja epäaito ei vain houkuta ja juuri tämä pinnallinen puoli ärsyttää somessa .

Toivottavasti jatkossakin jokainen saa itse valita missä kanavissa haluaa olla yksityishenkilönä aktiivinen, ellei ole yrityksen profiilin päivittäjänä jolloin kyseessä on työnkuvaan kuuluva vastuualue.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 10:24
Vilma Kuke KIRJOITTI:
Minulla on lähipiirissäni parikin yksityisyrittäjää, joista toinen on Offline ja toinen Online. Kummallakin on kädet täynnä töitä ja välillä on myytävä "ei oo:ta", kun yksinkertaisesti aika ei riitä tekemään kaikkea tarjolla olevaa työtä.
Offline yrittäjä on isäni, pitkänlinjan rakennusammattilainen pieneltä paikkakunnalta jo lähes parikymmennen vuoden ajalta. Aloittanut siis reilusti ennen digiä ja somea. Maine ja puskaradio takaavat taatusti tälle yrittäjälle töitä niin pitkäksi aikaa kunnes koittaa aika jäädä nauttimaan eläkepäivistä.
Online yrittäjä-miehini taas aloitti oman liiketoimintansa (tosin sivutoimisen) noin 5-6 vuotta sitten. Hänen tilauskannastaan lähes 100% tulee Facebook-sivujen kautta. Myös nettisivut luotiin heti liiketoiminnan alkaessa, sillä ajatuksella, että ovat lähes staattiset - sieltä löytyvät vain yhteys- ja perustiedot. Sekä tietysti linkki Facebookiin. Facea päivitellään suht ahkerasti. Sitä kautta hoituu iso osa yhteydenpidosta, alustavat hinta- ja muut tiedustelut. Toimialana tällä yrittäjällä on leipomo- ja konditoria-ala, joten visuaalisuus viestinnässä on kaiken a ja o. Siksi oli itsestään selvää ottaa käyttöön digiä ja vähän someakin. Mikäli tätä liiketoimintaa haluaisi kasvattaa, olisi ehdottomasti mietittävä muidenkin some-kanavien käyttöönottoa, kuitenkaan tyäsin unohtamatta perinteisiä välineitä. Tässä tapauksessa paikallisuus on erittäin merkittävä tekijä - joten näkyminen paikkakunnan viestintävälineissä, tapahtumissa jne. olisi myös huomioitava.
Lähetetty Ma, 10/31/2016 - 10:25