Rakkaudesta opinnäytetyön lähdemateriaaliin - intohimo kadoksissa?

Creative process

Opinnäytetyön tiedonhakuprosessin voi suunnitella niin kuin minkä tahansa prosessin tai projektin, mutta tiedonhaun avautuva maailma on jotain muuta kuin kuvittelin. Törmäsin erilaiseen maailmaan aivan kuin Liisa ihmemaahan ja kutistuin olemattoman pieneksi kuten tarinan Liisakin. Välillä olen tuntenut itseni matkalla pieneksi olennoksi ja välillä suureksi onnistujaksi.

Tiedon metsästys

Ajattelin, että tälle matkalle tarvitsen oppaan, joka olisi muuta kuin ihmemaan veijarikissa. Oppilaitoksemme kirjasto tarjoaa uskomattoman paljon tietoa tiedonhakuun liittyen. En tiedä ovatko kirjastomme informaatikot veijareita, mutta ainakin täydellisiä tiedonetsijöitä. Haaga-Heliassa tiedonhaun infoja järjestetään joka kuukausi suomeksi ja englanniksi. Omaehtoiseen tiedonhaun tutustumiseen löytyy YouTube videoita. Itse päädyin jo viime vuonna kuuntelemani infon lisäksi henkilökohtaiseen tiedonhaun ohjaukseen.

Siitä ei pääse mihinkään, että tiedonhaun ydin ovat HAKUSANAT. Niillä joko tärppää tai sitten ei. Pahimmassa tapauksessa ne tuovat eteesi satoja lähteitä, jolloin hakua on tarkennettava tai haussa on hyödynnettävä hakuvälineeseen liittyviä suodatuksia. Hyvinä päivinä löydät juuri sen mitä etsitkin. Ulkomaakieliset, kansainväliset julkaisut ovat päivän sana. Eikös joku olekin sanonut, että kansainvälisillä lähteillä luodaan opinnäytetyöhön hyvää tieteellistä teoriapohjaa=)?

Tietojen verkko

Verkot

Tiedon etsintä itsessään on verkko, jossa on paljon solmuja. Löydät yhden solmun, jolla voi olla sinulle merkitystä tai vastaavasti löydät solmusta vinkin seuraavaan, joka voikin sitten osoittautua sinulle merkitykselliseksi. Kun etenee tarpeeksi pitkälle tässä verkossa, ei enää tiedä mistä aloitti, mutta ainakin tietää mihin päätyi.

Ihan vastaava verkko sinua odottaa myös sosiaalisen median kanavissa. Seuraamalla erilaisia kanavia sinulla on mahdollisuus päätyä lukemaan artikkeleja, jotka ovat hyvää tai ainakin ajatuksia herättävää aineistoa.

Itse innostuin Facebookissa tykkäämään sivustoja: Center for Creative Leadership, Johtamisen kehittämisverkosto ja Työterveyslaitos. LinkedIn:stä löysin Harvard Business Review ja Business Process Improvement and Change Management ryhmät. Ryhmien anti on ollut toistaiseksi ohkaista, koska liittymiseni on jäänyt pending-tilaan. Tilanne on laittanut miettimään, että enkö olekaan tarpeeksi ammattilainen liittyäkseni mukaan;)? No, Harvard Business Review julkaisuja pääsee seuraamaan myös ilman erillistä hyväksyntää.

Tiedonhaun alkumetrillä olin sitä mieltä, että Twitterin 140 merkin mittaiset twiitit eivät olisikaan oivalluksieni lähde. Mutta kuten opiskelukaverini totesivat, vaikka twiitti on lyhyt, voi se sisältää linkin, jonka kautta taas pääsee eteenpäin. Voihan siis olla, että päädyn rekisteröitymään Twitteriin ja myös tätä kautta sisään solmujen verkkoon, josta voi vielä löytyä helmiä! Search for:

#readiness#change

 

 

Profile picture for user Minna Pekkala
Projekti

Opinnäytetyön tiedonhakuprosessi nousuun

Kehittämistehtävässäni lähden laajentamaan opinnäytetyössäni tarvittavan lähdemateriaalin hakuprosessia. Tavoitteenani on kasvattaa osaamista erilaisten tiedonhakukanavien hyödyntämisessä. Oppilaitoksemme laajan aineistokannan syövereihin tutustuminen ja uppoutuminen sosiaalisen median kanaviin olkoon siis tässä tehtävässä intohimoni.

Tavoitteet:

  • Tutustun, opettelen ja hyödynnän oppilaitoksemme verkkokirjastoa artikkelihakuun.
  • Etsin ja hyödynnän Facebookista ja Linkedin:stä opinnäytetyön aiheeseen liittyviä ryhmiä.
  • Tutustun Twitteriin ja tutkin mahdollisuuksia hyödyntää sitä yhtenä opinnäytetyöni tietolähteenä.

 

Aino Pippuri KIRJOITTI:
Moikka!

Sinulla on ollut mielenkiintoinen aihe ja varmasti antoisa! Itsellänikin sama aihe vastassa ja annoit todella hyviä vinkkejä! Aloin heti itsekin seuraamaan mainitsemiasi sivuja facebookissa ja LinkedInissä =) Tämä on todellakin haastava aihe varmaan meille kaikille opinnäytetyön parissa työskenteleville. Tsemppiä sinulle oikein kovasti!
Lähetetty Ma, 12/05/2016 - 18:59