- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja

On vanha juttu, että kaikenlaisten yritysten pakko olla somessa eli näkyä sosiaalisessa mediassa. Nykypäivänä myös pienyritysten on lähdettävä mukaan uuteen toimintaympäristöön.
Some on valtaosalle ihmisistä niin luonnollinen osa elämää, että sieltä puuttuvan olemassaolo uhkaa unohtua kokonaan – oli kyseessä sitten ihminen tai yritys. Ilman somea et vain ole olemassa.
Helpottavaa yritysten kannalta on, että some on viestintäkanavana edullinen ja kaikkien saavutettavissa.
Mieti tai mokaa
Sosiaalisesta mediasta on yritykselle valtavasti hyötyä, mutta yhtä helposti somesta voi olla mielettömästi haittaa, mikäli viestintää ei hoida oikeilla pelisäännöillä. Yrityksen, myös pienen, on tiedettävä, mitä somessa tehdään – ja ennen kaikkea mitä ei.

Pahimpien mokien välttämiseksi jokaisen yrityksen kannattaa tehdä sosiaalisen median sisältöstrategia. Se kuulostaa kalliilta ja hankalalta, muttei ole sitä. Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että yrityksessä istutaan hetkeksi alas ja mietitään, mitä, miten, milloin ja miksi somessa ollaan.
Ohjeita on saatavilla paljon ja täysin ilmaiseksi, ammattilaisapua tarvittaessa kohtuuhinnalla. Yksikin asiakirja riittää, kun muistaa toimia sovittujen periaatteiden mukaan.
Punaista lankaa etsimässä
Mäntyharjulainen marja- ja vihannestila Vierulan tila on yksi esimerkki pienyrityksestä, joka on lähtenyt lähivuosina mukaan sosiaalisen median maailmaan.
Yrityksellä on omat verkkosivut sekä tilit kahdessa some-kanavassa: facebookissa ja instagramissa. Sosiaalinen media on noussut markkinoinnissa ja yritysviestinnässä merkittävämpään rooliin sen jälkeen, kun Tiina ja Mikko Kohosesta tuli tilan yrittäjäpari tammikuussa 2015.
Nuoret yrittäjät ovat avanneet rohkeasti ja ennakkoluulottomasti marjatilan arkea somessa. Lähtökohdat ovat olleet paremmat kuin monilla muilla pienyrittäjillä, koska pariskunnalla on sekä asenne että viestinnän perustaidot kunnossa.

Pahoja virheitä ei ole sattunut, joten Vierulan tilan digitaalisen sisältöstrategian tavoitteena oli löytää toiminnan ”punainen lanka”. Yrittäjäpari halusi yhtenäistää verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien kokonaisuutta sekä vahvistaa yrityksen digitaalista näkyvyyttä.
Käytännössä vain mietittiin, millaista sisältöä Vierulan tila voi ja haluaa tarjota somessa ja mikä on verkkosivujen tehtävä.
Kolmen kanavan kautta
Marjatilalla vuosi rytmittyy sesonkien mukaan, joten kesän ja talven ero on suuri. Yrittäjäparille oli selvää, että digimarkkinoinnin työmäärä ja sosiaaliseen mediaan käytettävä työaika eivät saa lisääntyä oleellisesti.
Digimarkkinointiin sovittiin kolmen kanavan malli, joka kärjistettynä tarkoittaa, että verkkosivut sisältävät perustietoja, facebook on tiedotuskanava ja instagram rento markkinointikanava.

Verkkosivuilla Vierulan tila tarjoaa verkkokaupan, yhteystiedot ja taustatietoa yrityksen toiminnasta. Sisältö on suunniteltu niin, että päivityksiä tehdään vain muutaman kerran vuodessa. Ajankohtaiset kuulumiset tulevat verkkosivuille somen kautta.
Facebookissa kerrotaan faktaa tilan arjesta ja ajankohtaisista asioista sekä tiedotetaan tapahtumista, joissa tila on mukana tai järjestäjänä.
Instagramissa pääosassa ovat kuvat ja videot. Tiivistetyssä muodossa esitetyn facebookin sisällön lisäksi instagramissa julkaistaan storyt ja tilan isännän ”peltopäivitykset”.
Vuosikellon tahtiin
Vierulan tilan digimarkkinoinnin runkona toimii vuosikello. Yksinkertaiselle listalle on kuukausittain eritelty kaikki vuoden merkittävät tapahtumat ja työtehtävät, ja niistä valittu ne, joista kerrotaan sosiaalisessa mediassa.

Käytäntö on, että talvikaudella facebook-päivityksiä tehdään joka toinen viikko ja kesäaikana kerran viikossa. Facebook-päivitykset julkaistaan tiivistettyinä myös instagramissa.
Storyt julkaistaan kerran kuukaudessa läpi vuoden. Peltopäivityksiä isäntä tekee huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana yhteensä 12 kappaletta.
Vuosikelloon merkityt sisällöt ovat niin sanottu vähimmäismäärä, joka luo Vierulan tilan some-kanaviin säännöllisyyttä ja jatkuvuutta. Lisäksi yrittäjät tekevät ylimääräisiä päivityksiä, kun jotakin erikoista tai kiinnostavaa tapahtuu – siis elävät hetkessä, somessakin.

Digimarkkinointia marjatilalle
Projektissa kehitetään Vierulan tilan digitaalista brändiä. Yrityksen verkkosivuista ja sosiaalisen median kanavista muokataan nykyistä yhtenäisempi kokonaisuus, jossa kaikki osaset tukevat toisiaan, vahvistavat yrityksen digitaalista näkyvyyttä sekä antavat ajantasaista ja oikeaa kuvaa marjatilasta. Ydinkysymys on: miten, milloin ja miksi Vierulan tila on somessa?
Tavoitteena on
- tuoda verkkosivut nykyaikaan ja integroida ne some-kanaviin
- laatia digimarkkinointiin vuosisuunnitelma, jonka mukaan tehdään some-päivityksiä
- luoda sisältöstrategia siitä, millaista sisältöä Vierulan tila verkkosivuilla ja some-kanavissa tarjoaa
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Vierulan tilan markkinoinnissa olet tehnyt hyvän jaon kolmeen eri kanavaan. Älkää unohtako verkkosivujen merkitystä, koska kaikki asiakkaat evät ole mukana Facebookissa ja Instagramissa. On hyvä tietää, että verkkosivuille tulee Facebookista ajankohtaiset tiedot, sillä itsekin haen tiedon yleensä ensin verkkosivujen kautta.
Vuosikello sopii todella hyvin maatilan tiedottamiseen, koska toiminta perustuu vuodenaikoihin ja niiden vaihteluihin. Minulla onkin mielikuva, että olisin nähnyt ystäväni jakaman ilmoituksen mansikoiden toimittamisesta kesällä. Oliko kyseessä Vierulan tila vai jokin muu mansikoiden kasvattaja, en enää muista. Esimerkkini kertoo siitä, että sosiaalista mediaa ja siellä näkyvyyttä ei kannatta väheksyä tälläkään alalla. Some on markkinointikanavana yksi tärkeimmistä. Uusia asiakkaita tulee varmasti Instagramin kuvien ja Facebookin jakojen kautta, kun tyytyväiset käyttäjät ja asiakkaat välittävät tietoa tilasta ja yritystoiminasta eteenpäin.