- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Meillä paperisesta henkilöstölehdestä päätettiin luopua ja siirtyä sähköiseen. Keväällä henkilöstölle tehdyn kyselyn vastauksissa mainittiin, etteivät painetun lehden asiat ole uusia, vaan jo vanhoja. Näin on, sillä lehdessä on tarkoitus taustoittaa ja sitouttaa, ei kertoa uutisia. Tämä oli jäänyt lukijoille epäselväksi. Jatkossa sähköisessä lehdessä on tarkoitus olla selvästi taustoittavia juttuja eikä lainkaan uutisia, jotka olevat uutisointeina intrassa.
Ideatulvan vietävänä
Paljon on ideoitavaa. Pitäisikö puhua sähköisestä lehdestä vai uutiskirjeestä? Tarkoitus on tehdä kiinnostava uutiskirje, jossa kerrotaan lyhyesti lehden aiheista. Mutta miten aktivoidaan lukijat?
Tekstin on tarkoitus herättää ajatuksia ja innostaa osallistumaan kommentoimalla. Saadaanko niitä kommentteja tai ideoita lopulta? Kauniina ajatuksena on yhteisöllisyyden lisääminen, mutta mitä se vaatii toimitukselta toteutuakseen?
Tavoitteisiin jälkien avulla
Digital Operations Manager Anni Muukkonen Nokiasta kertoi Yritysviestinnän uudet ympäristöt -opintojaksollamme pitämässään luennossa, kuinka kaikesta nettitoiminnasta jää jälki. Sähköisessä lehdessä on näin myös helpompi selvittää, mitä juttuja luettiin enemmän ja mitä vähemmän.
Onko klikkiluku tärkein kriteeri jutun onnistuneisuudelle? Voisin jo suoraan arvata, että henkilöstöuutiset, eli uusien työntekijöiden esittely, on suosituin juttu joka lehdessä. Vai onko? Näin meillä on aina sanottu ja ajateltu, vaikka sitä ei ole voitu todentaa.
Nyt siihen on mahdollisuus ja tavoitteitakin on helpompi asettaa: aluksi täytyy tutustua lukijamääriin ja jatkossa voi tavoitteeksi asettaa lukijoiden määrän lisääntymisen ja tekstityyppien muokkaamisen lukijatietojen perusteella.
Jotain uutta, jotain lainattua
Kaipaisin teiltä lukijoilta vinkkejä. Millaisia kokemuksia teillä on uutiskirjeistä sisäisessä viestinnässä? Miten olette saaneet lukijat kommentoimaan juttuja?
Tai miten lukijoina itse valitsette ne jutut, jotka luette? Riittääkö houkutteleva teksti vai pitääkö aina olla kuvia? Vai vaaditteko liikkuvaa kuvaa, videoita?

Passiivisesta painomusteesta yhdistävään yhteisöviestintään
Viestintävirastossa paperisesta henkilöstölehdestä luovutaan tämän vuoden lopussa ja uusi, uutiskirjeen tyyppinen on luvattu ensi vuoden alkuun. Myös intranet on uusimisen kohteena ja ero kahden kanavan välillä tulee olla selvä. Kehityksen kohteena on erityisesti yhteisöllisyys ja sen lisääminen.
- sisäisen uutiskirjeen konseptointi
- organisaation yhteisöllisyys
- uutiskirjeen lukijamäärien seuraaminen
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Toivoisin, että vinkkejä aiheisiin tulisi uudessa lehdessä enemmän. Nytkin siihen on kannustettu, mutta aiheet ja ehdotukset ovat olleet todella vähissä. Vähän olen palkitsemista vastaan tässä kohtaa, mutta ehkä voisi kokeilla jotain pientä kiitosta juttuideoista. Pistän harkintaan...
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Mietit pitäisikö puhua sähköisestä lehdestä vai uutiskirjeestä. Jos nyt oikein ymmärsin kyseessä ei tule olemaan sähköinen lehti vaan uutiskirje, joten ehkä on hyvä puhua uutiskirjeestä. Sähköiset lehdethän ovat lehtiä, joita voi oikeasti selailla verkossa joten ko. nimityksen käyttäminen olisi ehkä hieman harhaan johtavaa. Lisäksi uutiskirje nimenä on mielestäni enemmän mielenkiintoa herättävä, koen sen herättävän mielikuvia kompaktista ja ajankohtaisesta silmäyksestä aiheisiin.
Lukijoita saa mielestäni aktivoitua kirjoittamalla aiheista, jotka herättävät paljon mielipiteitä ja ovat lukijoita kiinnostavia. Lisäksi tekstit kannattanee kirjoittaa ehkä hieman ’kärjistäen’, jotta ihmiset oikeasti viitsivät osallistua. Esimerkkinä voisi vaikka olla kirjoitus työpaikan lounasruokalan tarjonnasta tms. Myös esimerkiksi intranne uudet sivut, tai yrityksenne arvot voisivat herättää keskustelua. Oletteko muuten miettineet tapahtuisiko kommentointi anonyymisti vai omalla nimellä?
Mielestäni klikkejä on ainakin hyvä aluksi pitää onnistumisen mittarina ja niiden tietojen avulla analysoida mikä lukijoita kiinnostaa ja sen avulla optimoida seuraavien uutiskirjeiden sisältö. Jatkossa mittareihin voi myös sitten lisätä osallistumisen, eli kuinka moni kommentoi jne.
Kuvat, videot ja muut visuaaliset elementit ovat todella tärkeitä. Miten tämä uutiskirje käytännössä toteutetaan? Onko teillä joku uutiskirjeohjelma minkä avulla lähetätte kirjeen? Mikä on suunniteltu ilmestymistiheys?
Itse käytämme oman asiakasuutiskirjeemme lähetykseen Apsis-työkalua. Suosittelen tutustumaan heidän nettisivuihin ja erityisesti heidän sähköpostimarkkinoinnin käsikirjaan, siinä on paljon vinkkejä uutiskirjeen tekoon
http://www.apsisfinland.fi/artikkelit-ja-referenssit/ajankohtaista/tilaa-apsiksen-maksuton-saehkoepostimarkkinoinnin-kaesikirja-ennakkoon.aspx
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Oman mielenkiintoni uutiskirjeissä herättää ensisijaisesti hyvä otsikko, joka houkuttelee lukemaan. Toki kuvat ovat myös tärkeässä roolissa. Jos taas uutiskirjeessä on liikaa liikkuvaa kuvaa, värejä, eri fontteja jne. niin jätän usein lukematta, liika on liikaa. Ehkä henkilöstölle olisi hyvä myös selventää mihin tarkoitukseen eri viestimet ovat tarkoitettu. Silloin he tietävät mistä mitäkin tietoa kannattaa etsiä, ehkä olettekin jo pohtineet tätä. Klikkaukset ovat mielestäni hyviä seurattavia ja kuten jo mainittiinkin, kannattaa varmaan pyytää henkilöstöltä ideoita kirjoitettavista aiheista. Tsemppiä projektiin!
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Yksi haaste on se, että itse viestissä eli sähköpostissa, joka lehdestä kertoo, ei tulla käyttämään muuta kuin pelkkää tekstiä. Tekstin pitää koukuttaa viestissä ja kuvat voivat olla sähköisessä lehdessä/uutiskirjeessä.
Täytyy nyt jo miettiä joku helppo tapa, millä lehteen voisi osallistua. Ehkä joku pieni palkkio? Tai kysely, että mistä aiheista haluaisit mieluiten lukea? Täytyypä kehitellä jotain...
Kun ajattelen itseäni lukijana, niin tekstin toki on oltava kiinnostava ja aihekin tietenkin helposti lähestyttävä ja sellainen, johon samaistua. Mutta kyllä minulle myös tärkeää on kuva/kuvat. Itse lukijana kaipaan "silmäkarkkia". En välttämättä vaadi liikkuvaa kuvaa, mutta kuitenkin jotain sentään. Uutiskirje voisi ehkä kiinnostaa, sillä monet voivat ajatella, että sähköisessä lehdessä on kovin paljon lukemista. Toki tämä riippuu työyhteisöstä ja ihmisistä.
Onnea kovasti projektiin ja toivottavasti saavutat asettamasi tavoitteet. :)